В училището на джихадиста Мохамед Емуази никога не се е подозирало, че е радикализиран. Това заяви бившият директор, цитиран от Би Би Си.

Джо Шутър, която ръководила училището в северозападната част на Лондон до 2013 г., каза, че като ученик на него никога не се е гледало с голяма загриженост.

Емуази бе разпознат като известния "Джихади Джон" от няколко видеа със заложници.

Шутър, която е била директор за повече от 10 години - от 2002 г. , каза, че не е имало никакви индикации, че някой ученик ще стане екстремист.

„Аз не съм подготвена да кажа кога се е радикализирал. Това, което мога да кажа с ръка на сърцето е, че ние не знаехме за това. Ако знаехме, щяхме да направим нещо за това", заявява тя.

Никога нищо не е навявало на мисълта, че някой от тези млади мъже е бил радикализиран в училище. Директорката каза, че си спомня Емуази като „тих, разумен и трудолюбив", въпреки обичайните проблеми сред тийнейджърите.

Шутър заяви още, че в училището имало дух на толерантност и била създадена атмосфера, в която винаги младите хора са можели да говорят с възрастните.

Директорката сподели, че когато слуша новините и чува името на Емуази чувства как кожата на гърба й настръхва, защото това, което знае за него, е далеч от шокиращите и ужасни неща, които прави.