Специалната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна съобщи, че международни наблюдатели са били обстрелвани през последните дни, което ги принуждава да преразгледат бъдещите операции в страната, съобщават Ройтерс и „Франс прес".

Организацията следи за изпълнението на примирието в Украйна и помага за прекратяване на 15-месечния конфликт между Киев и прорурските сепаратисти, при който загинаха повече от 6 500 души.

Специалната наблюдателна мисия, в която има около 500 души, разположени в предимно окупираната от сепаратистите територия в Източна Украйна, обяви, че са се увеличи случаите на нападения срещу екипа.

Под обстрел сме безброй пъти...въпреки факта, че всички страни знаят за нашето присъствие", заяви заместник-ръководителят на мисията Александър Хуг в Киев.

През последните дни мисията беше атакувана при три различни инцидента в няколко района в конфликтната зона, каза Хуг.

В отговор на инцидентите през последните дни мисията преразглежда операциите си в някои райони, добави той.

По думите му един от лидерите на екипа е получил лека рана на главата и е откаран в Киев за лечение след стрелба с картечница и снайпер в град на около 100 километра южно от Донецк.

„Ако не може да се позволи безопасност и неограничен достъп, ние не можем да изпълни мандата си", категоричен е той.

Мисията отказа да посочи коя от враждуващите страни е виновна. Киев и сепаратистите всекидневно се обвиняват, че нарушават примирието.

Едуард Басурин от сепартистите обвини Киев, че „парализира" работата на западните наблюдатели.

„Ние напълно гарантираме безопасността на наблюдателите", изтъкна той, цитиран от Интерфакс.