Сирия се сблъсква с въоръжен метеж, организиран от непримирими ислямисти (салафити). Това заяви официално по държавната телевизия представител на вътрешното министерство на страната, съобщава ИТАР-ТАСС.

По думите му в някои провинции са извършени акции на саботаж и нападение над полицейски служители и военни. В изявлението се посочва, че главни огнища на протестните акции на салафитите са градовете Банияс и Хомс, където те активно са призовавали към свещена война и създаване на ислямски емират.

Сирийското вътрешно министерство обещава на гражданите да „накаже престъпниците, извършили злодеяния и сеещи терор и анархия". В изявлението се посочва, че стабилността в страната ще бъде възстановена и ще бъде сложен край на кръвопролитията.

От министерството се обръщат към гражданите да подават информации за дейността на ядките на терористите и да съобщават на властите за тях, за да не им се позволява да се възползват от атмосферата на свобода за нанасяне на вреди.

Междувременно сирийските органи на реда са открили огън по демонстранти, събрали се на централния площад в град Хомс. Засега не се съобщават данни за жертви и пострадали. Според информациите числеността на демонстрантите е била към 20 000 души. Младежи, въодушевени от примера на египтяните, разполагат палатки на площада и не искат да се прибират по домовете. Участниците в акциите скандират „Народът иска смяна на режима". Силите на реда нееднократно са призовавали да си разотидат по домовете си, но след като това не се е случило, са открили огън.

От друга страна в Дамаск поддръжниците на властта са организирали тази нощ митинг до офиса на катарската телевизия Ал-Джазира, обвинявайки я в подстрекателства към вълнения и заговори.

Според сирийския външен министър Валид Муалем някои арабски телевизии освещават събитията в Сирия необективно, стремейки се да нажежат и без това напрегнатата обстановка, което вреди на националните интереси.