• Сидеров смени Първанов пред паметника на Васил Левски 

Пред паметника на Васил Левски в София се състоя церемония в памет на 134-тата годишнина от обесването на Апостола на българската свобода.

На церемонията присъстваха Георги Първанов, министри от кабинета, депутати, общественици и повече от 2000 граждани. За тържеството присъстваше почетен караул от националната гвардейска част.

В краткото си слово столичният кмет Бойко Борисов подчерта, че едва ли има друг български герой, който всеки съвременен българин да носи в душата си и пред чийто подвиг да се прекланя толкова дълбоко.

Директорът на Националния исторически музей професор Божидар Димитров подчерта, че Левски не е светец в общоприетия смисъл на думата.

Той е български политик, революционер, който си е поставил за цел добруването на българския народ, осъществяването на неговия национален идеал, който тогава е бил - свобода и извоюване на самостоятелна държава.

Левски развива концепцията за масовата национална революция, продължи историкът, която трябвало да доведе или до военна победа над поробителя, или до намеса на международната общност.

И тази негова идея намери своята реализация във Въстанието от април 1876 г., което въпреки неуспешния си край доведе до намесата на Великите сили  и в крайна сметка  - до освобождението на България, уточни професор Димитров.


Гражданите с минута мълчание и свеждане на глави почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Прозвуча националният химн. Войници от гвардейската част поднесоха венци пред Паметника на Апостола от името на президента на страната, българските държавници и политици.
Присъстващите граждани на площада също се поклониха пред героизма и саможертвата на Апостола на свободата.

Преди това в столичната църква „Света София" се отслужи възпоменателна панихида в памет на 134-тата годишнина от обесването на Васил Левски.

На нея присъстваха президентът Георги Първанов, министри от кабинета, интелектуалци, общественици.

В словото си Видинският митрополит Дометиан подчерта, че делото на йеродякон Игнатий с име Васил Левски може да се сравни с богослужба пред олтара на родината.

„През целия си действен живот йеродякон Игнатий никога не се отрече от своето призвание към Бога, от своя свещенически сан.

Той служеше по повелите на онова трудно време на своя народ, жертвайки се за доброто на своя ближен. За това отдаде дори живота си", подчерта митрополит Дометиан.

Затова ние днес отдаваме заслужена почит пред живота и делото на йеродякон Игнатий, който преди повече от 100 години издигна знамето за чиста и свята Република, с равенство и свобода на всички народи, които я населяват.

Затова ние днес, поданиците на свободна и демократична България, се прекланяме пред живота и делото на Апостола", завърши прочувственото си слово митрополит Дометиан.

От столичната църква „Света София" шествието се отправи пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски, където се състоя и заключителната церемония.