Новите либийски власти са длъжни до 15.00 часа по Гринуич да отговорят на Международния наказателен съд относно здравословното състояние и правния статут на първородния син на убития либийски лидер Муамар Кадафи - Сей ал-Ислам.

Припомняме, Сейф ал-Ислам беше арестуван в южната част на страната, при опит да се прехвърли заедно със свои поддръжници в Нигер. По-късно стана ясно, че Кадафи-младши е предложил на задържалите го подкуп в размер на 2 млрд. долара.

На 10 януари изтече първоначалният срок, даден от съда в Хага на либийските ръководители да отговорят на въпросите, засягащи Кадафи-младши.

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Сайф ал-Ислам още през юни миналата година. Той е обвинен в престъпления против човечеството.

Ако либийските власти откажат да сътрудничат, то от съда в Хага ще поискат помощ по въпроса от Съвета за сигурност на ООН.

Въпросите на Международния наказателен съд са свързани с психическото и физическо състояние на синът на Кадафи, както и дали вече се е консултирал с адвокат. Основният въпрос обаче е дали либийските власти ще го предадат на съда в Хага.

Неофициално властите в Триполи вече отговориха на този въпрос. Те недвусмислено дадоха да се разбере, че възнамеряват да го съдят в Либия. На този етап обаче спрямо Сейф ал-Ислам не са повдигнати никакви обвинения, нито пък до него е доспуснат адвокат.