Русия продължава да реализира проекта за изграждане на газопровода „Южен поток". Това обяви енергийният министър на Русия Александър Новак на пресконференция, цитиран от руски медии.

Водят се консултации по въпроса с Европейската комисия, подчерта той.

По думите му, предаде Ройтерс, сътрудничеството между руските и международните петролни и газови компании продължават въпреки наложените от Запада санкции на Москва заради Украйна.

Бъдещето на газопровода (2 400 километра) от Русия през Черно море за Южна Европа, подминавайки Украйна, е под съмнение заради присъединяването на украинския регион Крим към Русия.

Газопроводът се проектира за пренос на над 63 милиарда кубични метра руски газ за Европа на година. Той трябваше по план да започне да действа до края на годината.

Припомняме, вчера Европейският парламент прие резолюция, с която призова "Южен поток" да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС

ЕП призовава за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие. Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна.

Вчера пък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пламенно защити изграждането на „Южен поток" през България.

По думите на Стойнев Европейската комисия (ЕК) и Европейският парламент (ЕП) не трябва да спират проекта „Южен поток", защото той е стратегически важен както за България, така и за всички страни, през които е предвидено преминаване на трасето му.
Според него, ако Европейската народна партия (ЕНП) продължи да бъде най-голямата политическа сила в ЕП, газопроводът най-вероятно няма да бъде изграден.