Ако дългът се приеме, депутатите да бъдат блокирани в НС, призова протестът на "Атака". Той се сля с този на БСП пред парламента, като движението по булеварда все пак не е спряно.
Десетки полицаи охраняваха демонстрантите, но до блокиране сградата не се стигна. Към тях се присъединиха и десетина човека от ББЦ, като във пиковия си момент протестиращите бяха около 200. По време на гласуването в НС протестиращите се бях стопили до 100-тина.

Викове "оставка" разцепиха въздуха в мига, в който депутатите гласуваха за 16 млрд. лв. дълг. Възрастна жена реагира емоционално: Плачейки, тя заяви, че не иска да прогонят детето и извън България.
"Три години не дупча билет в градския транспорт", като форма на протест, обясни жената. "Кого пазите- една мутра?", попита тя полицаите и визира премиера Борисов.

Цяла сутрин скандирания "оставка" и освирквания огласяха пространството пред парламента в първия работен ден от седмицата.

Докато днес в пленарна зала обсъждат и гласуват тегленето на нов държавен заем от 16 млрд. лв, атакисти се събраха на протест около паметника "Цар Освободител" срещу парламента, за да кажат твърдо "не" на новия дълг.

С партийни знамена от цялата страна и с народния трибагреник националистите застанаха срещу прозорците на депутатите, за да обявят, че подкрепят своите депутати в решението им да не гласуват в подкрепа за ратификацията на нов държавен заем.

Недоволен гражданин посрещаше депутатите на служебния вход с викове „Оставка".     Още...

Протестът на националистите координиран от няколко депутатите от „Атака" се води от голям плакат, който пресмята съвсем друга крайна стойност на искания заем - "16 млрд. лв. 10% лихва за 7 години - на 32 милиарда лева дълг. Добре дошли в Гърция и Еврозоната".

Десетки от симпатизантите на Сидеров пък носят със себе си плакати, гласящи "Не на военния заем от 27 млрд. лв". Някои от тях обясниха пред медиите, че се опасяват от това, че с новия дълг външният министър Даниел Митов ще купи американски изтребители, които ще се използват за война срещу Русия.

Привържениците на "Атака" са категорично решени да останат на площада, докато вътре не се гласува против новия заем. Към тях се присъединиха и съмпатизантите на БСП, като така пред народното събрание броят на протестиращите достигна 200.

С "Кой ще плаща?!" и "Живот на заем не желая!", "Няма да платим" започна паралелен протест, организиран от БСП. Симпатизантите на Червената партия се събраха на протест около служебния вход на народното събрание. Депутатът Мая Манолова напусна парламентарния дебат за кратко и с чанта, пълна с вувузели, се присъедини към протестиращите.

Тя обяви, че ще направи срамен списък с имената на всички народни представители, които в зала ще натиснат зеления бутон за новия дълг. Според нея само 8 милиарда от искания дълг биха могли да отидат за плащания на стари падежи, а с останалите 8 млрд. лева ГЕРБ ще използват, за да си осигурят управленски комфорт.

Социалистите обявиха Бойко Борисов и министрите му за бандити, които искат да вкарат държавата в огромни дългове за пари, които да приберат в джобовете си.

Атакистите възнамеряваха да се отправят на протестно шествие и към Министерски съвет. Междувременно обаче стана ясно, че заседанието на МС няма да се състои и най-вероятно привържениците на "Атака" ще останат на площада пред парламента.

В първия удобен момент, в който депутати излязоха в почивка, Волен Сидеров, заобиколен от народните си представители, излезе при протестиращите, за да им разкаже какво се случва в пленарна зала. По думите му финансовият министър е говорил повече от 45 минути, в които не е дал нито един сериозен аргумент, като само е протакал, за да може народните представители да излязат в почивка и след нея пленарната зала да бъде полупразна и да може дългът да се приеме само с 50 - 60 гласа.

В историята това ще остане като един черен ден за България - 27 милиарда лева с лихвите ще ни бъдат нахлузени като хомот, обяви Сидеров пред събралото се множество.

Той заяви пред протестиращите, че дни на ред ГЕРБ са се пазарили с парламентарните групи, като днес се видяло, че и ДПС са в играта. Това е военен заем, няма друго обяснение, освен че отвън го налагат, за да се купува старото оръжие на САЩ, разви тезата си лидерът на Атака на площада пред парламента.

Според него резултатите от изборите миналата есен щели да бъдат съвсем други, ако ГЕРБ и РБ били казали, че ще теглят такъв заем. Дойдоха  на власт с лъжа, уличи ги Сидеров.

Цяло лято улиците на София бяха пълни с протестърчета, с надрусани момченца и момиченца, които хвърляха камъни, а ги наричаха мирни и интелигенти - къде са сега те, къде са и ранобудните студенти с кафенцата, поиска да знае националистът.

В разпаленото си слово Сидеров призова българските граждани да се събудят и в страната да започнат масови протести и подписки, за да не задлъжняваме за суми, за които не може да се издължим.
За пореден път лидерът на "Атака" призова премиера Бойко Борисов да сдаде поста си, за да може на негово място Сидеров да намери парите, които са нужни на държавата, но не като дългове, а като инвестиции.

"Оттегли се, аз мога да ги намеря", обърна се той директно към Борисов по повод нужните милиарди, като уточни, че него не го е страх нито от Брюксел, нито от САЩ.  "Ще ги намеря като руски и китайски инвестиции - ще има газопровод, АЕЦ, заводи, работни места, производство и продукти", зарече се Сидеров. Той поиска да знае с какво производство ще връщаме тези пари, които  ще вземем назаем, като не изнасяме нищо.

"Българите да се произнесат искат ли да бъдат в НАТО", призова Атакист №1. Волен Сидеров инициира подписка за свикване на референдум, в рамките на който гражданите да изразят мнението си за излизане на страната ни от Северноатлантическия пакт.

Сидеров е изчислил, че с гласовете от АБВ, БСП и "Атака" има точно 60 гласа за подписката, което е достатъчно, за да се инициира допитването до народа.

"За нас атакистите "дълг" означава да спазваме националните интереси", обърна се към симпатизантите си той. След разгорещеното си слово Сидеров отново се върна в сградата на властта, където се закани, че в рамките на 12-те "нещастни минути, отредени на "Атака" ще запознае депутатите с искането си.