Палестинският премиер Рами Хамдала днес е подал оставка, съобщи агенция WAFA, цитирана от "Ройтерс". Това може би е крачка към съставяне на кабинет с министри на движенията Хамас и Фатах.

Враждуващите от 2007 година палестински движения постигнаха споразумение за сформиране на общ кабинет, което накара Израел да замрази мирните преговори и да обяви налагането на санкции на Палестина. За Израел Хамас е терористична организация и такова споразумение усложнява и без това трудните мирни преговори.

С това продължава серията санкции срещу палестинците през последните месеци. По-рано бяха спрени пари, които традиционно се изплащат на Палестина, както и контактите с палестински министри по нареждане на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Причина за тези мерки бяха подписаните от палестинския лидер Махмуд Аббас 15 международни споразумение.

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки е съобщила, че палестинският лидер Махмуд Аббас е заявил на държавния секретар Джон Кери, че новото правителство е признае Израел. Това бе основно израелско искане в преговорите.

Хамдала вече предлага преди оставката си, малко след избирането си за премиер през 2013 година.