Властите на Израел започнаха освобождаването на палестински затворници след като стана ясно, че 96 затворници са качени в автомобили, които ще ги оставят на Западния бряг, съобщи РИАН.

Припомняме, че Хамас и Израел се договориха на 11 октомври за  освобождаването на 1027 палестински затворници, включително 27 жени, в замяна на израелския ефрейтор Гилад Шалит. След освобождаването на първите 450 затворници останалата част ще бъде освободена 2 месеца по-късно.

Първата кола, която напусна затвор в централната част на Израел превозва жени от женски затвор. Повечето ще бъдат освободени на Западния бряг. Колата се ескортира от египетски охранителни части, които са посредници в сделката.

По-късно стана ясно, че израелският войник Гилад Шалит е освободен от палестинското движение „Хамас" след 5-годишно пленничество

Израелският войник бе заловен на 25 юни 2006 г.

По данни на палестинските власти в израелски затвори има 8200 палестински затворници, заедно с други емигранти от арабски страни. Сред тях има 62 жени и 200 деца. Затворниците, повечето от които са жители на Западния бряг, се оплакват от тежките условия и малтретиране.