Язовирите в Столична община са запълнени наполовина и затова в момента няма няма язовир, който да е в критично състояние. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при посещение на критичните участъци от р. „Какач" при ул. „Ломско шосе". Възможно е обаче ситуацията да се промени с топенето на снега.

Нивата на язовирите и реките в София са под ежедневно наблюдение от оперативен щаб за ограничаване на последиците от наводнения, съобщи още кметът. Опасностите идват от обилните снеговалежи и очакваното рязко затопляне.

Към момента са почистени над 400 шахти и оттоци в центъра на София, подлезите и в ниските места на града. Почистено е и съоръжението на Централна гара. Районните кметове имат ангажимент да наблюдават за критични и рискови участъци.

Фандъкова сподели още, че общината разполага с 15 000 чувала за пясък, които се раздават по заявка от районните кметове. Чувалите са осигурени от Гражданска защита и ще се използват за укрепване на диги на реки при възникване на критични ситуации. Столична община приема заявки от районните администрации и за осигуряване на пясък.

52 км участъци от речни корита са били почистени през миналата година в Столичната община. За аварийните работи има предвиден бюджет за превенция и реакция при кризи, който е в размер на 600 000 лева, но участъците от река Какач се чистят безплатно от строителни фирми - доброволци.

По повод срутилия се павилион в района на НДК, Йорданка Фандъкова коментира, че е глобата за собственици или наематели на сгради и други обекти, които не са ги почистили от ледените висулки или снега в прилежащите тротоари, е до 5000 лева. Тя уточни, че павилионът е бил празен и няма щети, но отговорността е на собственика. Кметът каза още, че е възложила на всички общински пазари в София да вземат подобни мерки.