Стотици хора блокираха главен път Е-79 в района на Симитли, при отбивката за Банско.

Идеята за контрапротест дойде, след като президентът Плевнелиев наложи вето на Закона за горите.

В шествието се включиха жители на Банско, Разлог, Добринище и Благоевград.

Образува се огромна опашка от чакащи автомобили, сред които има и много камиони, тъй като някои от протестиращите са седнали на самия път и са спрели движението.

Протестиращите носят  плакати „Работа, бизнес, инвестиции не са мръсни думи", „Г-н Борисов, не се поддавайте на екологичния рекет" и „Бойко, освободи ни от зелената мафия!".

Демонстрацията е предупредителна, уточниха протестиращите. Ако не бъде отменено ветото, хората от региона се заканиха да блокират всеки ден главната транспортна артерия в Югозападна България.

Припомняме, вчера Плевнелиев спешно наложи вето върху Закона за горите. За първи път държавен глава върши това в почивен ден.

Реакцията на българските граждани срещу част от разпоредбите на приетия закон показва, че в българското общество не е постигнато съгласие относно правилата за ползването, стопанисването и упражняване на правото на собственост върху земеделски земи и гори, коментира Плевнелиев в мотивите си.

По-малко от час, след като министър Мирослав Найденов по време на брифинг обвини регионите, че са били пасивни по време на дебатите за Закона за горите, Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите" обяви, че организира контрапротест на пътя Симитли - Благоевград.

Ние хората от планинските общини подкрепяме така приетият Закон за горите, защото той гарантира икономическото ни развитие. Дава възможност за нови инвестиции. Прилагането на Закона гарантира опазването на природата, гарантира разкриването на нови работни места. Да защитим природата да защитим нашите интереси", коментираха от коалицията.