Военният министър на Израел Ехуд Барак предупреди, че ако попадне ядрено оръжие в ръцете на иранския режим ще доведе до регионално разпространение, разпространяване на тероризма и заплаха за петролния износ от Близкия Изток, цитиран от „Дeйли Гардиън".

Барак, който участва на срещата на Световния икономически форум в Давос каза, че „не може да се изгради стабилен световен ред, когато Иран притежава ядрени оръжия".

Израелският министър, който се появи заедно с шефа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано изтъкна, че "Иран е готов да не се поддава и ще заблуди целия свят, за да се превърне в ядрена сила".

По думите му Иран, ако се сдобие с ядрено оръжие държави като Саудитска Арабия, Турция и Египет ще започнат програми за ядрено въоръжаване, в отговор на действията на Ислямската република.

Министър на отбраната на Израел обвини Иран, че се опитва да сплаши съседите си в Персийския залив, за да господства над петролните ресурси в региона.

Време е за по-твърда дипломация и санкции, защото има риск не само за Израел, но и за целия свят. Ще бъде много по-сложно, много по-опасно и много по-скъпо, ако това се случи", обясни Барак.

Амано заяви, че е изпратил екип от МААЕ в Иран и че е убеден, че Техерaн търси възможности за изграждане на ядрено оръжие.

"Нашата информация е достоверна. Иран е ангажиран в дейности, свързани с разработването на ядрени оръжия. Ние помолихме за среща и разговори с тях", заяви Амано.