Близо 450 000 бежанци от Сирия и други страни от региона на Близкия изток са регистрирали от началото на есента властите в Австрия, съобщи ТАСС. Агенцията се позовава на вътрешното министерство във Виена.

Вътрешният министър Йохана Микъл-Лайтнер предупреди, че родината й достига предела на възможностите си за прием на бежанци. Тя не пропусна да отбележи, че през последните месеци властите успяха да създадат 30 000 допълнителни места за временно настаняване на имигранти.

За голяма част от тях Австрия стана транзитна страна на пътя им към Германия. Полицията дори съобщи, че през октомври за получаване на бежански статут към властите са се обърнали само 10 000 души, а от началото на годината - общо 70 000 мигранти.

Йохана Микъл-Лайтнер призова, че докато ЕС работи по общоевропейски правила за борба с кризата, Австрия трябва да изготви свои собствени.

Вътрешното ведомство във Виена предлага да се въведе граничен контрол за осигуряване на реда в страната, но тези предложения все още се изготвят.