Американският президент Барак Обама е обявил редица свои номинации за ключови административни длъжности. Списъкът е разпространен от Белия дом. Сред номинациите е и тази за нов посланик у нас. Обама номинира за поста Ерик Рубин.

Ерик Рубин е дипломат от кариерата в Държавния департамент на Съединените щати. Последното му назначение в периода от 2011 г. до август 2015 г. е заместник-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски въпроси.

Преди това от 2008 г. до 2011 г. е заемал длъжността заместник-посланик в Посолството на САЩ в Москва. Бил е и старши асистент на заместник държавния секретар по политическите въпроси от 2006 г до 2008 г. и директор на Отдела за политики и координация от 2004 г. до 2006 г. Той е работил и като генерален консул в Генералното консулство на САЩ в Чианг Май в Тайланд от 2001 г. до 2004 г., като научен сътрудник в Института по дипломация към Джорджтаунския университет от 1999 г. до 2000 г., и като специален помощник на заместник държавния секретар по политическите въпроси от 1998 г. до 1999 г.

Служил е и като заместник прессекретар по външни отношения към Белия дом и като директор за връзките с обществеността към Съвета по национална сигурност в периода от 1997 г. до 1998 г. Бил е и специален помощник на заместник секретаря по европейските въпроси от 1996 г. до 1997 г. и заместник политически съветник в Посолството на САЩ в Киев от 1994 г. до 1996 г. Рубин има бакалавърска степен от Йейлския университет.

Припомняме, в момента Американското посолство у нас се ръководи от Родерик Мур, който на 5 август пристигна в страната. Той временно заема поста шарже д'афер. Той ще ръководи посолството в София до назначаване на титуляр след заминаването на последния посланик Марси Рийс.

Мур беше заместник на бившите американски посланици в България Ричард Майлс (1999-2002) и Джеймс Пардю (2002 - 2005). Той ще ръководи посолството в София до назначаване на титуляр след заминаването на настоящия посланик Марси Рийс.

Във фейсбук посланик Родерик Мур написа, че познава Рубин от повече от 20 години. „Ако бъде одобрен от Сената, този талантлив и опитен дипломат ще бъде един забележителен представител на Съединените щати в тази страна и голям приятел на България", заявява Мур.

От посолството разясняват и какви са следващите стъпки в процедурата, след като президентът е обявил номинациите си. Преди официалната номинация членовете на кабинета в Белия дом „проверяват" кандидата за евентуални обстоятелства, които биха били пречка да заеме поста или биха причинили проблеми в следващия етап на утвърждаване от Конгреса.

Всички посланически номинации трябва да бъдат одобрени от Сената на Съединените щати. След като номинациите са придвижени към Сената, кандидатите се явяват пред Сенатската комисия по външни отношения, където представят в резюме своя опит и интерес да заемат тази длъжност и отговарят на въпроси, зададени от членовете на Комисията.

Краен срок за решенията на Сената няма.