ОССЕ изрази съмнения в пълната честност на парламентарните избори, които се проведоха вчера в Унгария и на които управляващата консервативна партия ФИДЕС спечели убедително.

Португалският депутат Адау Силва, която е и координатор на мисията на организацията, наблюдавала вота, изтъкна пред „Франс прес", че политическата сила на премиера Виктор Орбан е била облагодетелствана от приетия неотдавна нов изборен кодекс и подкрепата на някои от водещите унгарски медии.

„Управляващите бяха неправомерно подкрепени от закони, ограничаващи предизборните кампании, от пристрастни медии и от дейности по време на кампанията, които размиха границата между политическата партия и държавата",заяви Силва, цитирана от БНР.

Въпреки това тя не оспори резултата, заявявайки че като цяло процедурата е протекла по прозрачен и ефикасен начин, даващ възможност на унгарските граждани да упражнят правото си на глас.

Припомняме, че при окончателното преброяване на гласовете ФИДЕС спечели с убедителна преднина пред левицата, събирайки 44,54% от гласовете.

При преборени над 98 на сто от бюлетините десницата на премиера Виктор Орбан печели около 44.5 на сто от гласовете, което му донесе 133 места в новия парламент. За сравнение, лявоцентристкият алианс спечели 25,99 на сто, което означава и 38 места. За крайно дясната партия „Йобик" гласуваха 20.54 процента от участниците във вота, което е развосилно на 23 места. Зелените взеха 5,3% или 5 места.

Управляващите отбелязаха лек спад на доверието в сравнение с изборите от 2010-а, когато получиха 52,73% от гласовете, но въпреки това те запазват мнозинството си и ще диктуват политиката на Будапеща през следващите четири години.