Великобритания предлага място за 4000 сирийски бежанци. Това обяви пред журналисти говорителката на Агенцията на ООН за бежанците, цитирана от „Ройтерс".

„Ние приветстваме много решението за увеличаване на пространствата за заселване на бежанци във Великобритания. Тези места ще бъдат от решаващо значение за живота и бъдещето на 4000 души", заяви Мелиса Флеминг.

По-рано, британският премиер Дейвид Камерън обяви, че Британия може да приеме още хиляди бежанци от Сирия. Той обаче не посочи цифри.

Камерън обяви, цитиран от Би Би Си, че местата ще бъдат осигурени в отговор на влошаващата се хуманитарна криза.

Британският премиер подчерта, че бежанците могат да дойдат от лагерите на ООН по сирийските граници, но не и от хората, които вече са в Европа.

Великобритания ще действия с „разум и сърце", каза Дейвид Камерън и призова за намиране на дълготрайни решения на кризата.

По-рано през седмицата той каза, че приемането на повече хора не е прост отговор на ситуацията, определяна от някои като най-лошата хуманитарна криза от Втората Световна война насам.

След разговори в Лисабон с португалския си колега обаче Камерън заяви, че Великобритания има морална отговорност да помогне на тези, които са разселени заради четиригодишния конфликт в Сирия. Той допълни, че повече детайли могат да бъдат дадени следващата седмица след дискусии с организациите, които работят в района.