ЦРУ обяви, че е унищожило най-малко два записа с изтезания на задържани, съобщи Би-Би-Си.

Централното разузнавателно управление на САЩ оправда унищожаването на материалите с това, че те биха могли да нарушат секретността на работата, както и че записите не биха да могли да помогнат повече в разследването.

Според вестник New York Times обаче, записите са били унищожени, защото са свидетелствали за жестоки методи на мъчения над задържаните.

В материалите са показани разпити на голям брой арестувани през 2005г.

Голям част от тях са задържани по обвинения, че са подготвяли атентати. Измежду арестуваните, показани в записите, е бил и Абу Зубайдах, смятан за една от ключовите фигури в Ал-Кайда.

Според изданието, материалите са били унищожени през 2005г., защото именно тогава е започнало специална проверка на ЦРУ, която е целяла да установи дали разследващите не са използвали неприемливи методи при разпитите.

Ръководителят на ЦРУ Майкъл Хейдън е разпространил писмено изявление, в което твърди, че записите са унищожени, защото не е съществувала никаква законова или друга специфична причина те да бъдат запазени.

От друга страна, продължава Хейдън, записите биха представлявали сериозен риск за служителите на ЦРУ и техните семейства, които биха могли да бъдат разпознати от членовете на Ал-Кайда и това да постави живота им в опасност.

След атаките от 11 септември президентът Джордж Буш позволи използването на „сурови мерки" при разпита на потенциални терористи, допълва Би-Би-Си.