Крайнодясната унгарска партия „Йобик" пое контрола над промишлен град в Североизточна Унгария след местните избори в неделя, като в предизборната кампания те са обещали да дадат ултиматум на циганското малцинство под следната форма: следвайте нашите правила или напускайте града, пише Worldbulletin News.

Град Озд, който е с 35 хил. жители, е най-голямото завоевание, постигнато от "Йобик" на местните унгарски избори, в които те увеличиха броя на общините, които контролират, от 3 на 14.

Партията е обвинявана от критиците си, че е антисемитска и расистка. Въпреки че е много назад от управляващата дясноцентристка партия „Фидес" на премиера Виктор Орбан, на изборите в неделя "Йобик" успя да изпревари социалистите и да стане втората най-голяма опозиционна сила.

В деня след изборите новоизбраният 27-годишен кмет на Озд заяви, че ще вземе решителни мерки срещу престъпността и бедността в името на всички жители, независимо от техния етнически произход.

И все пак в програмата на новия кмет, с която той беше избран, открито се откроява циганската общност. В програмата, публикувана в интернет, се подчертава: „Ние смятаме, че има два начина да решим циганския въпрос. Първият се основава на мирното съгласие, вторият - на радикално изключване".

Нашата партия иска да даде последен шанс на разрушителното малцинство, живеещо тук, така че първо то трябва да си помисли за разрешаване на въпроса по мирен път. Ако това споразумение се провали, тогава и само тогава радикалното решение може да последва", се казва в програмата.

Тя заплашва да „преследва хората, които не са в състояние да се приспособят".

„Йобик" отхвърля твърденията, че е расистка и антисемитска. Един от нейните депутати в парламента предизвика буря от възмущение, когато предложи да се съставят списъци с евреи, но по-късно той се извини и заяви, че не е бил разбран правилно.

Общинските избори дават насоки за това какво "Йобик" всъщност биха направили, ако някога се доберат до властта в Унгария.

Все пак в интервю ден след изборите новоизбрания кмет на Озд използва по-премерен език относно циганите в сравнение с този в предизборната програма.