Държавата ще бъде в политическо безвластие през следващите месеци и това създава опасения за дестабилизация на работните места у нас.

Това предупреждение направиха синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа", които седнаха на една маса, за да обсъдят социално-икономическата обстановка в страната.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се зарече, че през тези месеци на политическо безвластие синдикатите ще настояват за стабилизиране на икономиката, доходите на българите и гарантиране на основните социални права.

Синдикатите обаче искат и някои бързи законодателни промени още в рамките на това Народно събрание, а именно разглеждане на промените в Закона за училищното образование с оглед на измененията за професионалното образование, както и на Закона за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Здравната каса отива на червено и най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета й", предупреди Димитров и напомни, че още в началото на годината е било ясно, че през юни или юли трябва да се дадат още пари на здравната каса.

Сред другите желания на КНСБ е и когато стане ясна точната дата за предсрочни парламентарни избори, синдикатите и бизнесът да бъдат поканени на консултации при президента Росен Плевенлиев.

„Проблем на проблемите са доходите и ясната визия за пенсионната реформа", посочи още Пламен Димитров.

КНСБ призовава и настоящото правителство, служебния кабинет, и следващите управляващи да не спират работата по отношение на споразумението за партньорство с Европейската комисия и Оперативните програми.

„Държавата е в някакъв хаос", заяви от своя страна и вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов и добави - „нищо в тази държава не е както в света". Съсипваща бедност, безработица и отсъствие на перспективи са основните проблеми у нас, според синдикалиста.

КТ „Подкрепа" има две свои препоръки към правителството, а именно да се мисли за приемането на бюджета за следващата година и да не се забравя факта, че от 1 януари 2015-та година категорийните работници трябва да получават пенсиите си от пенсионните фондове, което не може да стане и никога няма да може да стане.