Комисията за защита на потребителите (КЗП) през изминалата година е забранила за продажба 161 вида стоки, за които по безспорен начин е било доказано, че са рискови за живота и здравето на потребителите. В съобщение на комисията се пояснява, че близо 90 % от тези стоки са детски облекла с връзки, които при увиване или захващане на катерушки, люлки, пързалки, колела или врати на превозни средства могат да наранят детето.

Сред останалите забранени стоки са запалки с необичаен външен вид; електроуреди и оборудване; стоки, имитиращи храни; стълби; лазерни показалки; паяк за закрепване на багаж при транспорт с автомобили, мотоциклети и велосипеди и други.

През изминалата година комисията е извършила 4377 инспекции за опасни стоки. Проверени са над 3700 обекта в страната. Обект на инспекциите са били дистрибутори, производители, вносители, търговски вериги и самостоятелни магазини. Проверките са обхванали продукти като облекла, обувки, текстил, запалки, детски и спортни стоки, градински мебели, електроуреди и оборудване, сувенири и други.

Съставени са 358 акта за нарушения, сред които продажба на опасни продукти, непълна или невярна информация при етикетирането на стоките, неосигуряване на условия за проследяване на стоки по веригата на разпространение и др., уточняват от комисията.

От КЗП отчитат, че значителна част от опасните стоки са спрени още на границата и не са допуснати на територията на страната. Това е станало благодарение на сътрудничеството с митниците. В резултат на това е забранено пускането на пазара на 34 вида стоки или близо ¼ от общия брой на забранените видове през 2014 година.