Абсурдна е идеята да се запише, че ще има 30 осъдени за корупция. По този начин министърът на правосъдието коментира пред журналисти информацията, че кабинетът „Борисов 2" е поставил за цел пред новосъздадено спецзвено поне 30 високопоставени политици и чиновници, замесени в корупция, да влязат в затвора.

На днешното отложено петъчно заседание на правителството министрите обсъдиха именно идеята на главния прокурор Сотир Цацаров да се създаде ново звено, което да се бори с корупцията по високите етажи на властта и да отчита по-високи резултати от тази битка.

Това предложение получи подкрепата на силовия вицепремиер Меглена Кунева и тя е представила пред колегите си доклад „Стратегически насоки за борба с корупцията". В доклада е записано създаването на това звено, което трябва да разследва всички политици, министри, висши чиновници и шефове на агенции.

Идеята е обаче този орган да работи само по случаи, при които щетите за бюджета надхвърлят един милион лева или пък исканият подкуп е над 100 хиляди лева.

След края на правителственото заседание обаче правосъдният министър отсече, че не са обсъждани конкретни цифри, но той от своя страна не познавал и всички работни варианти на предложението.

Това с 30 души е абсурдно и не е записано", коментира все пак Иванов и се зачуди от къде се появява подобна информация в медиите.

Министърът на правосъдието разкри, че въпросното антикорупционно звено трябва да обединява силите на Главна прокуратура, МВР и ДАНС.

Топката сега е в тяхното поле", загатна министър Иванов и обясни, че именно те трябва да предложат рамката за действие на звеното, както и необходимите законодателни промени.