News.bg | Money.bg | Topsport.bg | Vsi4ko.bg | Gladen.bg | Lifestyle.bg | Ibox.bg | Mobile.news.bg

Регистрация | Забравена парола?

Вход

News.bg

Фиксинг

02.07.2015
  • 1.76742
  • 1.86145
  • 1.95583
  • 2.75353

» finance.news.bg

Павлова готви пълна забрана на строежите по Черноморското крайбрежие

17.01.2013, 17:12 (обновена 17.01.2013, 17:54)
Диляна Панайотова
Коментари (8)

Промени в 7 закона предлага правителството, които да гарантират пълна забрана за строителство по черноморското крайбрежие, върху дюни и защитени зони.

На широка обществена дискусия в НС регионалният министър Лиляна Павлова представи пред еколози и депутати обмислените промени. Основната идея е пълната забрана за строителството по черноморското крайбрежие.

Павлова призова да се намери компромис и да се стигне до решение, като в същото време да се постигне баланс между инвестиционния интерес и интереса на околната среда. Регионалният министър подчерта, че инвестиционните процедури създават заетост и работни места.

пясъчни дюни - образувания, формирани от насипване на пясъци под въздействието на вятъра. Основните видове дюни са зараждащи се, подвижни дюни, подвижни бели дюни, неподвижни дюни с тревна растителност, сиви дюни и облесени дюни.

В законовото устройство на черноморското крайбрежие се въвежда пълна забрана за строителство върху пясъчни дюни в зона "А" и "Б". Освен това се въвежда и законово дефиниране на понятието дюни.
По отношение на зонирането обаче преди време еколози изразиха твърдото си несъгласие да има дюни и в зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това щяло да създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона "А", без значение дали са на до 100 метра от морето или на повече.

Павлова предлага забраната, която ще бъде въведена за строителство да важи и за одобрените вече устройствени планове. По друг начин не може да спрем строителството, категорична бе Павлова.

Тя обясни, че досега не е имало достатъчно пари за разработване на кадастрални карти, но средства са отпуснати и кадастралните карти вече са готови. Най-вероятно до края на януари те ще бъдат приети.
Припомняме, основното обвинение към управляващите е, че вече четвърта година не са изработени тези карти, които трябва да въведат ред в строителството.

В закона за устройство на територията се осигурява по-голяма публичност на проектите за устройствени планове и се разширява кръгът на заинтересовани лица, които могат да обжалват устройствените планове.

Предвиждат се промени също така и в закона за опазване на околната среда, закона за биологичното разнообразие, закона за защитените територии и закона за горите.

Според Светослав Лосов от Камарата на строителите в България възможността неправителственият сектор да обжалва устройствените планове създава несигурност, тъй като българското законодателство не съдържа определения за представителност на НПО.

Екологът Свилен Овчаров призова да се затворят дупките за заварените случаи, пример за които са „Дюнигейт".
От години се извършват нечувани престъпления срещу околната среда, подчерта Емил Георгиев от „Екогласност". Ножът не е опрял в кокала, а направо е минал през кокала, допълни той.

Валентин Симов от партия „Зелените" е на мнение, че злото се корени в извършването на оценката за въздействие на околната среда. Той иска в наказателния кодекс да има специална разпоредба за колективите, които правят докладите по ОВОС, за да им се търси после сметка.

Българинът живее в два паралелни свята, смята и синият депутат Михаил Михайлов, пояснявайки, че единият свят е светът на законодателството, а другият - светът на действителността на застроените плажове.

Светлината е най-силното оръжие срещу всички тъмни сили, заяви главният архитект на София Петър Диков. Той настоява за ред и схема, по която всички устройствени планове да минават през обществено обсъждане.
Според него разширяването на кръга от лица, които могат да обжалват устройствените планове, от личния му опит не е добра практика, тъй като от тези процедури често се възползват хора, които искат да постигнат някаква своя собствена цел.

Понятието устройствен план се превърна в лошо понятие, символ на някаква далавера, изтъкна архитект Диков. Според него светкането с фенерче на определени места, с цел да се покаже какво се е случвало някъде в предишен период от време, не е правилен подход.
Нека пуснем прожекторите и всичко да осветим, призова още главният архитект на София.


403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
Регистриран на: 31.05.2007, 17:01

8. taz | 18.01.2013 07:16

Ако наистина искаха да направят това, щяха да започнат още в началото на мандата и до сега щеше да е факт.
Може и да не е с користна цел, но вече хората загубиха вяра в който и каквото и да е било, с изключение на единици, слепи последователи на властта.
Такива забрани май подготвяха и предните и по-предните, но си останаха само с подготовката за пред хората.

Регистриран на: 25.03.2008, 19:39

7. Юлиан-3 | 17.01.2013 22:41

населението намалява, ама европейците не - и хората искат евтин алкохолен и секс туризъм по наблизо....е - да заповядат.... Намига китарист

Регистриран на: 18.09.2006, 22:33

6. насо | 17.01.2013 21:52

Ваканционните имоти трябва да са с 5 пъти по-високи даници, всяко допълнително жилище - 3 пъти. В България има и се строят прекалено много жилищни и ваканционни сгради, а населението намалява.

Регистриран на: 28.04.2006, 09:31

5. Семето | 17.01.2013 21:42

Както беше казал един известен журналист: "Да ама не"

Регистриран на: 06.01.2008, 19:20

4. lotsopa | 17.01.2013 18:31

"Минувач | 17.01.2013 17:29
Ако Лиляна Павлова реализира тази забрана, ще я съсипят с компромати и лъжи.
Фабриката на Позитано вече работи! "

Няма страшно, тя така ще го пригови, че то
няма да стане и след изборите,
и основната му задача е предизборна пропаганда.
Това са сладки приказки за млади наивници.

Регистриран на: 18.10.2009, 14:29

3. ARROGANT | 17.01.2013 17:57

"Нека пуснем прожекторите и всичко да осветим, призова още главният архитект на София."
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ех, Диков, Диков! Я сега "пусни прожектора" и освети № 6 от списъка на кандидат застроителите! Кой се мъдри там? Арх. Петър Иванов Диков (настоящ главен анрхитект на София).

Още апетити !!!
Сдружение с нестопанска цел “ИРАКЛИ , е Сдружение, учредено от собственици на поземлени имоти в местността „Иракли”, Община Несебър ...
Основните цели на Сдружението са:
а) създаване на инвестиционен интерес към териториално-устройственото развитие на курорта и обединява собствениците на поземлени имоти от ВС „Иракли”, Община Несебър, предвид локалното пространствено планиране на туристическия курорт;
...Сдружение с нестопанска цел “Иракли” ще организира жива охрана обозначена с униформи и надпис ‘Екогард–Сдружение Иракли’, които ще опазват имотите и следят за чистотата в района.”

Учредителите на Сдружение с НЕСТОПАНСКА цел (?!) "Иракли" по данни от Софийски градски съд:
1. Голф Хотели АД – Сливен, управлявано от Николай Банев (шеф на АКБ ФОРЕСВ) – голф игрище и голф хотели на Иракли ?!
(виж регистрираното сподед АПИС “Сдружение “ГОЛФ КЛУБ ИРАКЛИ”! Управляващи: Николай Банев, Ивайло Маринов, Евгения Генчева).
2. Партнърс Комерс ЕООД – София - пак на Банев, то е и концесионер на част от плажа в Иракли. “АКБ ФОРЕС притежава над 2000 дка край морето и е един от най-големите концесионери на черноморските плажове. Курортите на компанията започват от "Русалка", има обекти в Каварна, Иракли, Черноморец, Созопол, Каваците.”
3. Евгения Генчева - председател на УС на Сдружение “ИРАКЛИ” и управител на туристическо селище "Русалка"
4. Суис Пропъртис, собственост на BPI AG (България Пропърти Инвест АГ) с управител Стоян Захариев.На неговото ЕГН според АПИС: "Идоломюзик" ЕООД за издаване на звукозаписи. Захариев има участие и в "Идоло 2000" ООД за заведения, в която е съдружник с швейцарски гражданин и българка, омъжена за него.
5. Стоян Георгиев Лазаров
6. Арх. Петър Иванов Диков (настоящ главен анрхитект на София). Смее се

Регистриран на: 18.10.2009, 14:29

2. ARROGANT | 17.01.2013 17:29

Павлова готви пълна забрана на строежите по Черноморското крайбрежие
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Късно е, либе за китка! Усмивка

Регистриран на: 15.08.2006, 10:45

1. Минувач | 17.01.2013 17:29

Ако Лиляна Павлова реализира тази забрана, ще я съсипят с компромати и лъжи.
Фабриката на Позитано вече работи!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx/0.7.65