Папа Бенедикт ХVI заяви, че сегашната икономическа криза в Европа е продиктувана от страстта за печалба и единственият вариант за изграждането на стабилна икономическа политика може да се постигне като се поправи моралът и етиката в обществoтo. Това съобщи АП.

Човек трябва да бъде в центъра на икономиката и икономиката не трябва да се измерва само с печалбите, трябва да работи за общото благо", изтъкна католическият духовен водач.

Малко преди обяд Папа Бенедикт ХVI пристигна в Мадрид по повод провеждането на католическия младежки фестивал.

Папата беше посрещнат от краля и кралицата на Испания, а в испанската столица се събраха над един милион млади католици от цял свят. Кулминацията на фестивала ще бъде в събота и неделя.

В реч на летището папата заяви, че бъдещето за младите е доста несигурно. Особено като се има предвид, че в момента безработицата в Испания е около 21%, най-високата в еврозоната.

Много млади хора са притесняват за бъдещето си. Те са притиснати да си търсят работа в тези несигурни времена", каза Бенедикт ХVI, допълвайки, че младите трябва да засилят вярата си в тези трудни времена.

С Бог до себе си, младите ще носят светлината и надеждата, които ще ги мотивират за изграждането на едно общество, където човешкото достойнство и братство ще се уважава", отбеляза той.

Кралят на Испания Хуан Карлос също се спря на безнадежността, която витае сред младите хора, казвайки, че именно „липсата на работа и възможности ще доведе до бунтове и сериозни проблеми по целият свят".

Очаква се Папата да се срещне и с премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро.

Междувременно няколко часа след пристигане на папата в Испания, хакери са блокирали интернет страницата направена за младежкия католически фестивал в Мадрид през тази година.

Досега 6 души са арестувани, а двама полицаи са ранени по време на протестите в Мадрид, насочени срещу визитата на папата в страната.
Припомняме, че още преди визитата на папата в Испания, населението възнегодува срещу твърде големите разходи по пребиваването му в страната.