Френското правителство трябва да запълни дупка в тазгодишния бюджет в размер на 6-10 милиарда евро, за да изпълни целите за редуциране на дефицита, според проверка на френската Сметна палата, съобщи АП.

Проверката на Сметната палата също показва, че следващата година ще бъде дори по-тежка с 33 милиарда евро дефицит, ако правителството се придържа към целта за редуциране на бюджетния дефицит до 3 % от БВП.

Съобщението на одиторите е малко вероятно да бъде добре посрещнато от правителството на френския президент Франсоа Оланд, коeто се противопоставя на мерките за строги икономии.

Правителството има за цел да редуцира дефицита на страната до 4.4% от БВП за тази година и да го балансира до 2017 година. Но растежът през 2012 година се очаква да бъде едва 0.4% - по-малък от по-рано предвидените цифри. Това ще даде малка възможност на правителството за маневриране.

Правителството вече е планирало да увеличи данъците - включително със 75% за тези, които печелят над 1 милион евро на година и нови налози за банките и петролните компании - с цел ревизиране на бюджета.

Одиторите предупредиха, че дефицитът на Франция - 5.2% от БВП през 2011 година - остава над средното равнище в еврозоната и заплашва френската надеждност на финансовите пазари.