Прекратяването на огъня в Сирия, предложено от международния пратеник Кофи Анан, влезе в сила тази сутрин. Западните страни обаче публично изразиха съмнения в готовността на Сирия да се придържа към плана за прекратяване на насилието, припомня Би Би Си.

Сирия заяви, че ще спазва плана за прекратяване на огъня, но си запазва правото да отговаря на атаки. До момента няма данни за насилие, но според САЩ обещанието на Сирия има „малка, ако въобще има някаква правдоподобност".

Основаната група въоръжени бунтовници също заяви, че ще отговори на евентуални атаки от страна на правителствената армия.

Кофи Анан получи писмени уверения от сирийското външно министерство, че правителствените войски ще "прекратят всякакви военни боеве в територията на Сирия от 6.00 часа ..., запазвайки си правото да отговорят по съответния начин на каквито и да било атаки т страна на въоръжени терористични групировки".

Международните наблюдатели потвърждават, че час след влизането в сила на ултиматума, ситуацията е спокойна във всички региони.
"Засега не сме получили информация за инциденти по фронтовете в Сирия, но не знаем какво би могло да се случи по-късно," заяви шефът на базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

Ако споразумението за прекратяване на огъня се спази, вниманието ще се насочи към изтеглянето на правителствените войски, танкове и тежко въоръжение. Тази стъпка трябваше да бъде изпълнена във вторник.