Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на Муамар Кадафи за престъпления срещу човечеството, съобщава lenta.ru.
Издадени са и заповеди за ареста на двама приближени на либийския лидер - сина му Сейф ал-Ислам и на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ал-Сануси.

По-рано главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо поиска да бъдат издадени заповеди за ареста на Муамар Кадафи, Сейф ал-Ислам и на Абдула ал-Сануси. Окампо заяви, че има достатъчно доказателства за участието на тримата в извършването на престъпления срещу човечеството по време на протестите в Либия.

В средата на месец май властите в Либия заявиха, че няма да изпълнят заповедите за арест срещу нейни ръководители, които евентуално ще издаде Международният наказателен съд е Хага.

Кадафи е обвинен, че е „пратил" въоръжени сили срещу участниците в антиправителствените демонстрации, които започнаха от средата на месец февруари.

Според прокурорите по разпореждане на полковника са нанесени удари по жилищни квартали, джамии. Разпорежданията на неговите „съучастници" пък са отнели живота на хиляди граждани.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.