"Бритиш петролиум" успешно постави нова тапа над разлива в Мексиканския залив, предадоха световните агенции.

Подготовката за поставянето му е продължила 2 дни.

Устройството ще бъде временно, докато се намери по-добър вариант. Предстоят тестове дали то ще проработи.

От компанията изразиха надежда, че този път раливът ще бъде най-сетне овладян.

Опитите той да бъде спрян продължават безуспешно вече месеци наред.

Миналата седмица, британската петролна компания получи 24-часов срок да представи подробен план за спиране на петролния разлив в Мексиканския залив.

От американската брегова охрана са поискани конкретни гаранции, че компанията няма да допусне увеличаване на разлива и точен график за привършване на помощните нефтени кладенци, които трябва да облекчат налягането в пробития кладенец.

Докато не предаде искана информация, BP не може да започне планираната операция за смяна на сегашния похлупак, поставен върху пробойна с нов, който ще бъде по - плътно затегнат и ще пропуска по -малко нефт в морето.

С тръбата, по която петролът се източва, ще бъде свързан трети танкер, като целта е системата да бъде по-издръжлива на лошо време.

Междувременно стана ясно, че Федералният съд в Ню Орлиънс премахна забраната за морски сондажни, въведена през май, предаде АП.

Припомняме, Барак Обама въведе мораториум върху сондажите от нови кладенци на 27 май, само месец след инцидента с платформа в Мексиканския залив, което доведе до спирането на 33 платформи.

Въпреки това Министерството на вътрешните работи не е успяло да представи доказателства, че федералното правителство ще понесе „непоправими вреди", ако мораториумът не бъде възстановен.

По данни на Международната агенция по енергетика в резултат на наложения мораториум производството на петрол в страната ще намалее с 82 000 барела на ден през следващата година или това е 30 милиона барела годишно.

От 22 април - когато след взрив потъна платформата на ВР в Мексиканския залив - ежедневно във водата изтича петрол, който причини невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. Всеки ден във водите се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на British Petroleum.

След неуспешните опити да се изгради "похлупак" и да се запълни тръбата с тежка кал, в момента специалистите на компанията изграждат две нови тръби, с които да се извежда нефта.

Преди два дни компанията заяви, че обмисля да започне разпродажбата на лицензи, които притежава за проучване и производство в Колумбия, Венецуела и Виетнам.

Целта е набиране на средства за по-нататъшно справяне с последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив.