Румънският премиер Емил Бок прие с военни почести Бойко Борисов.

Двамата премиери поздравиха почетната гвардия, след което заедно с членове на правителствата на двете страни се събраха на първото румънско-българско правителствено заседание.

Очаква се на заседанието да бъдат дискутирани актуални теми от европейския дневен ред като прилагането на Дунавската стратегия, присъединяването на двете страни към Шенген, механизма за сътрудничество и проверка, бъдещата многогодишна финансова рамка на ЕС, черноморското сътрудничество и източното съседство на ЕС.

Румънското и българското правителство ще обсъдят също двустранното сътрудничество с акцент върху енергетиката, транспорта, финансите, трансграничното сътрудничество, образованието, земеделието, вътрешните работи и други.

 

В днешното общо заседание на правителствата на България и Румъния има много символика, защото и двете страни бързо изграждат своята инфраструктура, спазват критериите на Маастрихт, намаляват бюджетните си дефицити и спазват политическа воля за финансова стабилност и не на последно място и двете страни са изпълнили на 100 процента критериите за охрана на Шенгенските граници.

Това каза при началото на пленарните разговори между двете делегации премиерът Бойко Борисов.

С подписването на политическа декларация за създаването на Съвет за сътрудничество на високо равнище между двете страни правителствата на България и Румъния ще заседават съвместно всяка година, каза премиерът на Румъния Емил Бок.

Двете страни имат много общи позиции в регионалната и в европейската политика, каза Емил Бок. Сред тях са Дунавската стратегия и стратегия и приемането на двете страни в Шенгенското пространство.