Четири години след смъртта на Стоян Балтов делото е на финала. За 6 декември е насрочена една от последните дати, на която трябва да бъде изслушано заключението на съдебно-психиатричната експертиза.

На Никулден ще бъде дадена възможност на подсъдимите да дадат обяснение, а веднага след това започват пледоариите. Съдия Петя Крънчева насрочи и резервна дата - 18 декември.

На днешното заседание бяха приети съдебно-психиатричните експертизи на подсъдимите. Едно от вещите лица е работило по тях - Мария Грозева си спомни във въпросната нощ, че младежите са били много пияни.

„Това са млади хора, които бяха отишли специално в Студентски град, за да се надпиват, даже едното ми каза, че е изпило 1 литър уиски", коментира Грозева и добави: „Доста миришеха (на алкохол - б.а.), дори един беше заспал".

Според спомените на експерта едно от момчетата е било с изкълчен крак. Грозева обаче не си спомни името му. Тя обясни, че изкълчване може да се получи и при самостоятелно ходене, и при нанасяне на ритник.

Тежката черепно-мозъчна закрита травма е причина за смъртта на студента по медицина Стоян Балтов.
Според приетата на днешното заседание съдебно-медицинска експертиза в областта на главата и шията са установени множество кръвонасядания на меките тъкани и увреждане на мозъчната тъкан, както и кръвоизливи на мозъчните обвивки. Причина за тях са множество удари с различни части на обувки.

Директорът на катедра "Съдебната медицина" към Александровска болница Станислав Христов, който е едно от вещите лица, изготвили тази експертиза уточни, че ударите не са случайни - те са „силни и жестоко насочени".
Експертите са установили един вид грайфер на обувка, тип маратонка, но има следи, които насочват и към други обувки.
Стоян Балтов е починал минути след нанасяне на ударите.

Христов обясни, че в областта на дясната част на челото и към слепоочието е установено характерно увреждане, което се състои от кръвонасядания, светли зони и охлузвания.
Експертът уточни, че ударите по главата и двустранно по шията са довели на резки измествания на мозъчните структури с разкъсване на кръвоносни съдове, което е довело до рязко повишаване на налягането към черепната кухина, като крайният резултат е тежката черепно-мозъчна травма.

Вещите лица уточниха, че Стоян Балтов не е имал белези в областта на предмишниците и под мишниците, което означава, че той не е оказвал съпротива и вече е бил приведен в безпомощност при нанасяне на ударите. Христов уточни и че по предоставените обувки, които представляват веществени доказателства, не е открит биологичен материал от Балтов, като поясни, че те са иззети след като е изминал един определен период и с тях е имало "придвижване в околната среда". Експертът поясни и че става въпрос за рана, която няма кървене и затова няма и такива следи.

По думите на Христов, в конкретния случай става въпрос за повърхностно охлузване в
челната област
на главата, което може да остави следа върху предмета на удара, но
която бързо се заличава при последващи действия.

Патоанатомът уточни, че ударите са били с голям размах и са нанесени с предната част на обувката: „Имайте предвид, че тазобедрената мускулатура е най-мощната и тя създава размаха. Създава т.нар. ефект на боздугана, който се определя от голямата дъга на движение на крака и при контакт с определена част от тялото цялата кинетична енергия се предава в контактната точка."

Като веществено доказателство в съдебна зала бяха донесени иззетите маратонки на тримата подсъдими. Станислав Христов уточни, че по главата на Балтов са установени следи от два успоредни шева, каквито има и по тези обувки.
„Тези обувки не се изключват като възможно използвани", заяви Христов. Той добави и че всяка обувка, която има подобни стандартни шевове, подредени в редица може да остави подобен отпечатък.

Припомняме, 21-годишния студент Стоян Балтов бе пребит до смърт от свои връстници на 5 декември 2008 г. пред дискотека „Амнезия" в „Студентски град".

Подсъдими са Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов.