С технически проблеми в превода от иврит, но в „приятелски дух" премина пресконференцията на българския премиер Бойко Борисов и израелския му колега Бенямин Нетаняху.

В средата на брифинга преводът на български "изчезна" и така медиите не можаха да чуят половината от това, което каза Нетаняху. Подобен проблем нямаше за Борисов, на когото директно от иврит превеждаше зам.-външният министър и бивш наш посланик в Израел Димитър Цанчев.

Израелският премиер изрази задоволството си, че е у нас - нещо, което той обещал на българския си колега преди 4 години в х-л Шератон в Тел Авив. Между нас веднага протече химия, спомня си Бенямин Нетаняху. Тогава и двамата били опозиция на правителствата в страната си, но си обещали да се срещнат, когато поемат управлението. Днес това обещание е факт.

Нетанаху изрази силните си впечатления от правителството на Бойко Борисов. Имате енергични министри и енергичен премиер, изтъкна той.

Израел иска да увеличи инвестициите си у нас, като според премиера Нетаняху израелският бизнес все още не е открил страната ни и не познава възможностите на България. Това според израелската делегация трябва да се промени. Това е моя лична кауза, подчерта Нетаняху.

Израелският премиер нееднократно подчерта силното приятелство между него и Бойко Борисов. Между нас има силна връзка, категоричен е Бенямин Нетаняху. Тази връзка между двамата, по думите му, идва от общата история на двете страни и спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Нетаняху припомни силната подкрепа, оказана от страна ни по време на силните пожари в Израел, когато Борисов веднага му предложил помощта на България. Бенямин Нетаняху покани догодина Бойко Борисов да посети Йерусалим.

Израелският премиер трябваше да отговаря и на въпроси на българските медии за блокадата на Газа. По думите му през последното тримесечие икономиката там бележи ръст от 25%. Там може да се внася всичко, без оръжие, категоричен е Нетаняху.

Той обясни, че морската блокада се налага, защото по вода най-лесно се пласират оръжия за Хамас. Тази блокада ще остане, докато на власт е Хамас, твърди са израелците. Нетаняху е категоричен "Свободна Газа, но свободна от Хамас".

Според Бойко Борисов основната тема на разговора между двамата е била темата за храните и за създаването на световна хранителна банка. Борисов е убеден, че в с следващите години храната ще стане много ценна в редица страни. Затова ние трябва да се възползваме от плодородните ни земи, които по думите на министър-председателя, са нашият петрол.

Има държави, които имат петрол, газ, трети имат други дадени от Господа природни възможности и изкарват пари, България има плодородни земи, има вода, има слънце, има въздух, има изключително екологична земя, изтъкна българският премиер. Затова двамата премиери и двамата министри на земеделието преговарят за привличането на израелски инвестиции в напоителни инсталации, експлоатация на язовири, капково напояване и др.

След войните България си е платила репарациите само със земеделска продукция, а сега огромни територии пустеят, коментира Борисов. Премиерът цитира разговор с министър Росен Плевнелиев, който му казал "България е европейски шампион по пилеене на вода, а Израел е световен шампион по усвояване на всяка капка вода".

Премиерът се похвали още, че 150 000 израелски туристи са посетили страната ни, той очаква поне още 100 000 да преоткрият България като туристическа дестинация.

Попитан как ще коментира факта, че това е първата визита на израелски премиер от 20 години насам, премиерът отговори:"То и от 30 години генерален секретар на НАТО не беше идвал" и допълни "Това показва, че комунизмът си е отишъл".

Бойко Борисов дори изтъкна, че външният министър коментирал добрите отношения между България и Израел с думите "И те и ние си имаме по един Б.Б.(БиБи) и си работят заедно".

Преди пресконференцията бяха подписани двустранни споразумения между двете държави за насърчаване на инвестициите, за насърчаване на двустранното сътрудничество в научно-изследователската и развойна дейност в частния сектор.

От българска страна всички споразумения бяха подписани от икономическия министър Трайчо Трайков. Когато подписа споразумение с израелския финансов министър Борисов се пошегува с Трайков, че в българските медии ще излязат публикации, че ще сменя Дянков с Трайков и че има тежък конфликт в кабинета.