Да търсят плаващи мнозинства в името на важни решения за България. Това е политиката, която ГЕРБ си поставя като основа в началото на новата година. „Всякакви приказки за предсрочни избори са безотговорни", отсече председателят на бюджетната комисия на 43-тото Народно събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в ефира на БНТ.

Стоянова напомни за пореден път, че страната ни се нуждае от стабилност. От думите й стана ясно още, че в началото на годината в партията на Бойко Борисов осъзнават, че отговорността за това управление е предимно на ГЕРБ. „Коалицията е факт, като сега формулата е две плюс две. Сигурно през годината ще има най-различни формули, но в тези формули, докато съществува правителството, водещата роля ще е на ГЕРБ", изтъкна още народният представител.

Тя се зарече, че ГЕРБ ще води дебати за важни промени, ще се мъчи да убеждава партньорите си и опозицията, ще търси подкрепа от тях, но няма да се откаже от онези политики, които са част от тяхната програма. Въпреки това герберите осъзнават, че една от грешките им през изминалата година е именно добре обсъдената с Реформаторския блок промяна за частните пенсионни фондове.

Дебатът трябваше да се води дълго, но често такива продължителни дебати не водят до конкретни резултати, а размиват едно важно решение", обясни Стоянова.

Тя коментира и обвиненията на РБ за скрити договорки между ГЕРБ и ДПС, като попита: „Къде бяха реформаторите, когато гласувахме плоския данък и той беше спасен с гласовете на ДПС. Къде бяха те, защото тогава не възроптаха срещу подкрепата на ДПС, като в зала имаше само пет-шест техни депутати".

Подкрепата на ДПС, на БСП трябва да я има по всички правилни въпроси за държавата", убедена е шефката на бюджетната парламентарна комисия. Дори сред решението за „замразяване" на приетото предложение хората, родени след 1960 година, да могат да избират къде да държат парите си за допълнително пенсионно осигуряване в ГЕРБ не виждат разколебаване на пенсионния модел.

„Не виждам нищо лошо в това всеки млад човек, който в момента законът задължава 5% от неговите осигуровки задължително да отиват в частен пенсионен фонд, да има възможността да избира. Не виждам драма в това", заяви Менда Стоянова. Тя дори мисли, че с подобна промяна частните пенсионни фондове ще започнат да работят по-добре, тъй като конкуренцията е единственият възможен стимул фондовете да се борят за своите клиенти.

По думите на герберката, отчетните данни за последните 12 години показват, че доходността на тези частни пенсионни фондове е отрицателна, което означава, че събираните средства на хората са намалели. „Всеки един човек трябва да знае какво се случва с неговите пари и да вземе решението сам", посочи още веднъж Стоянова.