Представянето на аргументите на отделни страни относно независимостта на Косово в Международния съд в Хага приключи.

Припомняме, заседанието започна на 1 декември по искане на Белград и трябва да установи дали косовската независимост е правомерна.

Освен Сърбия и Косово своите становища представиха 29 страни.

За първи път се включиха и всички пет страни членки на съвета за сигурност към ООН, заради което процесът беше определен като „процесът на века".

По-голяма част от западните страни признаха Косово като независима страна.

Решението се очаква след няколко месеца. 15 съдии ще се произнесат по случая, като 8 от тях са от страни, вече признали Косово. По правилник Международният съд има две години, за да се произнесе.

За едностранно обявяване на независимостта на Косово вече са се обявили САЩ, Великобритания, Хърватия, Албания, Франция, Германия, Холандия, Австрия, Финландия, Норвегия, Дания, България, Йордания и Саудитска Арабия.

Правната позиция на Сърбия до момента е подкрепена от Аржентина, Азербайджан, Боливия, Кипър, Китай, Румъния, Русия, Испания, Виетнам и Венецуела.

Независимостта на Косово до момента са признали 63 страни - 22 от тях са членки на ЕС.

Решението на съда не може да бъде присъда, а консултативно становище, но крайното му постановление може да бъде използвано от всяка една от страните като аргумент при решаване на бъдещи спорове.

Сърбия представи документи от 700 страници, които показват какво се е случвало през 20 век в Косово. Бяха приложени и няколко карти с положението на Косово през различни периоди.

Отговор на това даде и Косово с 600 страници с аргументи за легалността на независимостта и правото на независимост.

По време на изслушванията ръководителят на сръбския правен екип пред Международния съд в Хага Душан Батакович заяви: България заби нож в гърба на Сърбия.

Острата реакция дойде след изявлението на страната ни, че подкрепя правото на Косово да бъде независима държава.