Спряха протестите във Вазовските машиностроителни заводи, съобщи БиТиВи. Тази сутрин работниците започнаха работа.

Припомняме, вчера служителите най-големия оръжеен завод се събраха пред цеховете в знак на протест заради неизплатени заплати.

Директорът на ВМЗ Иван Стоенчев очаква до утре ритъмът на работа във военния комплекс да се възстанови.

Прекратяването на протеста стана след като контактна група от работниците, заедно с борда на директорите, снощи се срещна с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, уточни Стоенчев. Той допълни, че работниците са получили аванс, който е 30 на сто от заплатата и се ангажира, че на 23 декември ще бъде изплатена и текущата им заплата.

За старите вземания - две заплати и един аванс, ще търсим средства да бъдат изплатени веднага след новогодишните празници, посочи Иван Стоенчев.

Работниците от ВМЗ прекратиха работа с искане да им се изплатят всички дължими възнаграждения и да продължи изпълняването на подписаните договори, което ще им гарантира трудова заетост.

Кметовете на Карлово и Сопот Найден Найденов и Веселин Личев се обявиха в подкрепа на протестиращите работници, които настояха да им бъдат преведени неизплатените възнаграждения. от Вазовските машиностроителни заводи, съобщава радио Пловдив.

Те са категорични, че трябва да бъде потърсена отговорност за неправомерно издадените разрешителни за производство и търговия със специална продукция, технологията за които е интелектуална собственост на държавата.

Според тях проверката трябва да включва и дейността на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната. В тази връзка кметовете призовават за спешната намеса на ДАНС и прокуратурата.