Каквото и да бъде разпределението на бежанци в Европейския съюз (ЕС), ние няма как насила да задържим хора, които са дошли в България. Това е заявил министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин на колегите си по време на заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика в Люксембург. Той е заявил, че няма как и да им дадем по-добри условия, отколкото на българските граждани, които очевидно не са толкова привлекателни, колкото в други европейски страни.

Именно заради това за Калфин най-добрият подход би бил ЕС да види целия процес, какви процедури се полагат и страните членки да си съдействат по отношение на отделните процедури. Ние няма как трайно да задържим бежанци на наша територия против тяхната воля, категоричен е Ивайло Калфин.

Той обясни, че по наше предложение Съветът на министрите на труда е обсъдил темата, свързана с бежанците, тъй като тяхното пристигане в Европа създава много силен натиск върху трудовия пазар и върху социалните системи на  страните членки.

При обсъждането е станало ясно, че всички страни се опитват да се справят с този проблем според възможностите си. Социалният ни министър коментира, че вече има добри практики. Някои от страните действително разчитали бежанците да се интегрират трайно в обществото им и да допринасят за тяхното развитие.

Ивайло Калфин е подчертал пред колегите си, че от гледна точка на Европейския съюз трябва да се промени подходът, за да може съюзът да изпълни мисията си - да даде на най-нуждаещите се убежище и в същото време да спазва правилата, които сам е приел.

Това обаче означавало да се направят поне няколко неща. На първо място, по думите на Калфин, трябва да се промени вътрешното законодателство, споразумения като Дъблин II, Шенгенското в сегашния си вид, списъкът на страните, от които са допустими бежанци, би трябвало да се преразгледат незабавно и поне временно тяхното действие трябва да бъде променено.

На второ място колкото и ефективни да са мерките на страните членки, трудно може в ЕС да се приемат по 10-ина хиляди души дневно, без да се знае докога ще продължи този процес. Така че Европа би трябвало да обяви какъв е капацитетът за приемане на бежанци, смята министърът.

Той е убеден, че на трето място целият този процес не трябва да се стимулира, а именно безконтролно, силово да влизат по много хора на европейска територия. Ивайло Калфин смята, че горещите точки, за които е станало дума на заседанието на Европейския съвет, би трябвало да се изнесат дори близо до границите на страните, които имат конфликти. И така по определени критерии примерно от лагерите за бежанци в Турция, Ливан, Йордания да се вземат бежанци от войната в Сирия, а не да се стимулира те да плащат на огромната трафикантска индустрия, която да ги доведе до Европа и на практика да се възнаграждават тези, които са го направили, обясни Калфин.