Студенти тръгнаха от 9 сутринта от Студентски град към Софийския университет на Десетоноемврийско митинг шествие срещу управлението на Пламен Орешарски.

Те бяха предвождани от тъпан и, развели българския трибагреник, скандираха „оставка" и „червени боклуци". Шестващите бяха посрещнати от граждани и свои колеги пред СУ с одобрителни възгласи и аплаузи.

Пред Алма матер дежурният лозунг „червени боклуци" се трансформира във възгласа „червени мамути", вдъхновен от един от надписите на студентски плакат: „Червените мамути не са изчезнали".
Студентите носеха и други плакати с различни послания: „24 години фалшив преход стигат", „2013 - олигархията забранена" и „Будните оставаме - вие си отивате".

Освен пенсионери и хора на средна възраст на студентския протест дойдоха и майки и семейства с деца. На няколко пъти бе изпълнен „химнът на протеста": „Кой предложи? Кой, кой, кой?".

Студентите застанаха на стълбите на Софийския университет и дружно скандираха: „Вие емигрирате". Този лозунг бе специална препратка към призива на ректора на УНСС Стати Статев, който преди време заяви, че ако на някой младеж не му харесва в България, по-добре да емигрира.

Насъбралата се тълпа от около стотина души към 11 часа извика въодушевено от младежкия патос: „Оставка", при което протестиращите студенти отговориха: „Веднага".

Кой дърпа конците в държавата, попита Петър Велков, един от студентите, честващи от Студентски град до Софийския университет. „Ние искаме промяна", категоричен е той.
На протеста дойдоха и изявени личности като Едвин Сугарев, икономиста Кольо Парамов, както и социалиста Георги Близнашки.

Студентите блокираха кръстовището пред Алма матер и продължиха да скандират с развети знамена „Оставка".

Половин час след 11 около 100- души се събраха пред СУ, като броят им непрекъснато нарства. Все по-атрактивни ставаха и плакатите и техните послания. Младеж предупреждаваше с плаката си: „Внимание: отровна бяла орешарка. Опасност за демокрацията при поглъщане". Друг плакат пък постави въпрос към премиера Орешарски: „Орешко, да дойдат ли танковете?".

Дядо се присъедини към протеста, носейки малко касетофонче, от което звучеше музиката на кубинската революция. Предподаватели също се присъединиха към протеста и разпънаха плакат пред Алма матер с надпис: „Университетските преподаватели призовават: „Събудете се".

Йоло Денев не пропусна да подкрепи студентите, призовавайки за революция, развял българския флаг, качил се на паметника на Христо Георгиев. „България ви чака, победата ви чака, да тръгваме в атака", зовеше Денев.

Студентите от СУ излязоха от Алма матер, скандирайки "окупация". Един студент си бе сложил маска на лицето с лика на Пламен Орешарски и дърпаше за синджир окована руса девойка, която символизираше България. Тя бе загърната с трибагреника и бе закичила роза в косата си.

„Човеко, бъди независим, бъди свободен", призова от стълбите на СУ един от окупаторите - Ивайло Динев. „Няма човешка причина да бъде разделени, има човешка причина да бъдем единни", смята той. Промяната изисква време, а времето изисква действие, изтъкна Динев.

Имаме причина да сме тук, заяви още той. Имаме причина да стачкуваме, да протестираме, окупираме, каза още студентът-окупатор. Друг окупатор на Софийския университет - Кирил Чуканов - благодари на всички, близо 3000 души, дошли пред СУ да подкрепят бунта на младите в България.

Трябва ни ново лидерство, но не спуснато по познатите ченгесарски начини отгоре, подчерта той. Ние сме се събрали тук за нов обществен договор, обясни Чуканов. Събрали сме се тук, за да се преборим с апатията, страха и безверието, обяви още той.

Част от студентите-окупатори от Велико Търново също дойдоха на протеста в столицата, за да подкрепят колегите си. Според тях промяната, която ще извършат в България, ще доведе и до промяна в Европа. Те се обявиха и срещу олигархията в страната и обясниха, че са в столицата, за да извършват промяна, а не подмяна.
Събралото се множество им отвърна с бурни възгласи: „Мафия".

Студентите от Велико Търново са тук, защото съединението прави силата. Студентите извикаха: „Да живее България", а подкрепящите ги им отвърнаха: „Оставка".

Петър Янев от Великотърновския университет подчерта, че студентите ще останат в България и ще се борят за своето бъдеще.
„Емигрирайте вие, ние няма да емигрираме", посочи той.

В 12:00 часа шествието тръгна по бул. „Цар освободител", през Парламента, в посока Президентството и Министерския съвет.

Пред сградата на Народното събрание студенти от НАТФИЗ изнесоха интересен пърформанс. Бе поставена картонена урна, от която се подаваше ръка. Тя вземаше всяка бюлетина, която й подаваха. След като „избирателят" даваше гласа си на алчната ръка, той отиваше да измие ръцете си.

Викове „оставка" огласиха пространството пред законодателния орган и пред Парламента бе зададен въпросът „Кой?"

Няколко души от множеството - неприличащи много на студенти, се опитаха да изострят ситуацията, правейки опит да премахнат металните заграждения. Стигна се до познатото дърпане между полиция и протестиращи, но по-сериозни ексцесии не последваха, тъй като инициаторите на "сблъсъка" не успяха да увлекат със себе си други от митинга.

Шествието продължи по-спокойно до сградата на бившия партиен дом, където протестиращите се ядосаха на палатковия лагер на лидера на „България без цензура" Николай Бареков. Журналистът бе псуван на майка, а тълпата избухна във викове: „Бареков, к**во". „Излезте от палатките бе, подлоги", скандираха проетстиращите срещу управлението на Пламен Орешарски. „Боклуци", скандираха протестиращите по лагера на Бареков.

По някоя друга псувня си спечелиха и полицаите, охраняващи района, чиято цел бе да не позволят сблъсък между хората на Бареков и протестиращите.

"Защо го пазите", възмути се гражданин и заплю един от служителите на реда. "Платени проституки" извика мъж към лагера на Бареков и развя няколко двайсетачки.
Хилядите дошли в триъгълника на властта продължиха да скандират „оставка" и „червени боклуци".

От доста време по улиците на столицата не е имало толкова протестиращи срещу управлението на Пламен Орешарски. Засилено е полицейсктоо присъствие в района. Част от полицаите носят светлоотразителните жилетки с надпис „Антиконфликт полиция".

МВР преброи около 4000 шестващи в знак на протест и по случай 10 ноември.

Към 13:00 часа студентите тръгнаха по бул. „Дондуков" обратно към Парламента. Бе блокиран и Орлов мост, като множеството тръгна по позабравения маршрут нагоре по Цариградско, предизвиквайки малък хаос с движението.