До 45 дни ще има яснота кои ще са кандидатите на реформаторите за кметове и съветници по места. Това обяви на съвместна пресконференция с Радан Кънев във Варна съпредседателят на Парламентарната група на РБ и заместник-председател на „Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски, съобщават от партията.

Той обяви, че утре има председателски съвет на Реформаторския блок. На него предстои да бъдат взети важни решения как ще се явяват на местните избори в чисто технологичен план - с централна регистрация или с местни регистрация по общините.

Извън съмнение е, че ще се явим единни и заедно и активно се готвим за местния вот, категоричен е Найден Зеленогорски.

Той изтъкна, че освен кмет на общината, във Варна ще избират и съветници, и кметове на райони. За Варна реформаторите ще са конкуренти на ГЕРБ, обяви Зеленогорски. Той подчерта, че в морската столица РБ има един от най-добрите си  резултати в страната. „Управлявали сме Варна успешно и се надявам пак да я управляваме, като ще работим за цялостна нова концепция за развитието на Варна и на българските общини", добави реформаторът.

Той подчерта, че ще РБ ще се вслуша в местните организации на партиите от блока и добави, че ще има места, където РБ ще се бори за победа, като във Варна, а ще има и места, където ще има по-тясно сътрудничество с ПФ или с ГЕРБ срещу статуквото на ДПС и БСП. Ще дадем решителен отпор на БСП и ДПС, отсече Найден Зеленогорски.

Относно референдума за задължителното гласуване заедно с местните избори, той каза, че е подписано като част от споразумението за общо управление с ГЕРБ и другите две поддържащи партии. Твърдо ще има референдум за задължително гласуване. Сега се  преценяват и останалите въпроси с оглед на гарантиране на чист, прозрачен и почтен изборен процес, каза Зеленогорски. Той допълни, че нов Изборен кодекс може да има едва след местните избори наесен и не е реалистично да се очаква, че с една стъпка ще се решат проблемите в изборния процес у нас.