България е на 44 място по условия за предприемачество от 130 държави от цял свят. Това сочат данните от Световния индекс за предприемачество за 2014 г.
България се нарежда след Румъния, но пък изпреварва Унгария, Италия, Хърватска и Черна гора.

На пресконференция в Министерството на образованието и науката (МОН) бе представена националната инициатива за преглед на предприемаческата мисия на висшите училища в България.

През 2014 г. страната ни е приела поканата да участва в инициативата на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Методът, който се използва, позволява да се оцени ефективността на институциите в седем сфери - лидерство и управление, организационен капацитет, преподаване и учене, сътрудничество между университетите и бизнеса и др.

Българската страна е първата, в която е направен обстоен преглед на предприемаческата мисия. Пет университета са се включили в изследването, а именно - Техническият университет в София, Лесотехническият университет, Минно-геоложкият университет, Русенският университет и Икономическият университет във Варна.

В резултат на проучванията експертите от ОИСР са изготвили доклад с ключови препоръки към МОН. Те препоръчват да се създаде национален комитет, който да насърчава ориентирането към предприемачески институции за висше образование, а също идентифицира ключовите предизвикателства и възможности в системата на висшето образование по отношение на изброените седем области. Освен това комитетът ще трябва да наблюдава и оценява пилотни проекти за потенциални интеграция.

На второ място, те препоръчват и да се създаде фонд, съфинансиран със средства от европейските структурни фондове, който да насърчава иновациите в системата на висшето образование.