Военно-окръжният съд в Сливен остави за постоянно в ареста двамата военни от авиобаза „Безмер", които бяха арестувани за изнасянето на ракети "въздух-земя", съобщава Sliveninfo.

Съдът наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" на майор Николай Николов и старши сержант Живко Йорданов. Двамата са в ареста на ямболското следствие.
Арестуваните военни обжалват мярката си пред военно-апелативния съд в столицата.

Припомняме, срещу двамата са повдигнати по две обвинения.
Едното обвинение срещу военните е за длъжностно присвояване по чл. 202 ал. 2, т. 1 от НК. То предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. Другото обвинение срещу майора и сержанта е по чл. 339, ал. 2 от НК за държане и съхранение на неуправляеми ракетни снаряди в голямо количество. По това обвинение са предвидени присъди от 3 до 10 години затвор.

Майор Николай Николов отговаря за логистиката в авиобаза "Безмер". Неговият подчинен старши сержант Живко Йорданов пък отговарял за склада, където се съхранявали боеприпасите.

103-те неуправляеми ракетни снаряда, които се използват от вертолети и самолети, базирани на авиобаза "Безмер", бяха заловени 7 юни по обяд пътя Ямбол-Сливен. Микробусът, превозващ общо 14 сандъка с авиационни ракети, е бил спрян от служители на КАТ-Сливен при рутинна проверка. Микробусът е обозначен със знак за специална продукция. Полицаите установили, че единият от сандъците е бил разпечатан.

Документите на превозваната военна продукция не били изрядни. Незабавно са уведомени военна полиция и военното контраразузнаване. Микробусът, превозващ ракетите, е на ВМЗ-Сопот. В него е имало шофьор и охранител, които обаче нямат отношение по случая и са освободени.