Продължава работата на екипите на Национална служба "Гражданска защита" към Министерство на извънредните ситуации в района на инцидента в Челопечене.

В 8,30 ч. е обявено кризисно положение и е започнало временното извеждане на хората в радиус от 8 км. от мястото на събитието.
До 10,30 ч. евакуацията е приключила. 

По-рано бяха евакуирани всички трудно подвижни и болни хора от района на взрива от служителите на пожарната служба.

В късния следобед от Министерството на извънредните ситуации съобщават, че се провежда заседание на кризисния щаб, сформиран за инцидента.

Обсъждат се по-нататъшните оперативни действия по настаняване на изведените хора и осигуряването им с продукти от първа необходимост.
Хората, изведени от засегнатите населени места са настанени в обществени сгради и при техни близки.

Към момента информацията за изведените хора от селата в района на инцидента е както следва:

  • 200 човека от с. Чепинци са настанени в  „170 Училище" в гр. Нови Искър;
  •  54 човека от с. Челопечене са настанени в с. Бухово
  •  50 човека от с. Челопечене са настанени в манастира „Св. Мина";
  •  40 човека от с. Челопечене са настанени в почивна станция в района на гр. Нови Искър. Хората са осигурени с храна и вода;
  • 400 души са напуснали със собствени автомобили кв."Ботунец" и са направили импровизиран лагер до с. Елешница. Фирма "Ниролио" от Елин Пелин е осигурила кроасани и минерална вода.
  • Част от хората са настанени при близки и роднини.

По нареждане на кмета на София Бойко Борисов, който в момента е в кв. „Ботунец", са  осигурени седем автобуса за евакуация на граждани, живеещи в района на взривовете.

В момента се организира преместването на децата от детската градина в Казичене до тази в Панчарево.

След издирвателна операция екип на МИС откри възрастен мъж от Челопечене, който от няколко часа беше в неизвестност. Човекът е в добро здравословно състояние.

Продължават замерванията в населените места на район Кремиковци. Няма завишени концентрации на вредни вещества. Данните показват силно замърсяване на въздуха с прах и други твърди частици.

В населените места в близост до инцидента има нанесени материални щети.

В Челопечене и Чепинци са счупени стъклата на голяма част от сградите, има избити врати и части от дограмата на някои частни жилищни постройки.
Има нанесени материални щети и в селата Лукорско, Ботунец и Войняговци. Ще бъдат формирани комисии за оглед и оценка на причинените щети.

Обстановката в района постепенно се нормализира. До момента в Ситуационния център на МИС не са постъпили данни за жертви

Екипите на МИС продължават си работата си по замерване на въздуха в близките до инцидента населени места.
Извършва се разузнаване в зоната на инцидента с цел навременно откриване на евентуално пострадали хора.

Екипи на Министерство на извънредните ситуации към момента изпълняват следните задачи:

  • първи екип е на разположение на Националния щаб с готовност да съпровожда бронирана машина на МО до поделението;
  • втори екип е в центъра на Негован и извършва периодични замервания на замърсяването на въздуха, съвместно с екип на МО.