Децата с диабет били дискриминирани в часовете по физическо възпитание в училище. Проблемът бе засегнат по време на дискусия в парламента на тема „Епидемията диабет - как да я овладеем?".

Учителите по физическо възпитание агитирали родителите да изключат децата от часовете им, от зелени училища и екскурзии. Често децата-диабетици бивали отхвърляни от съучениците си.

Председателят на сдружение „Докосни дъгата" Петя Раева коментира темата за финансирането на инсулиновите помпи и консумативите за тях.

Около 130 деца у нас имат такива помпи. Сдружението, което Раева представлява, е закупило 7 от тях.

Раева апелира НЗОК да поема целия консуматив. Самата помпа струвала 8000 лв., като само две фирми са вносители у нас. Всеки месец обаче родителите са натоварени с разход от 500 лв. за консуматив. Въпреки че някои родители са теглили заеми, за да закупят специалното устройство, то е непосилно всеки месец да отделят 500 лв. и за консумативите.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков се обяви в подкрепа на това помпите да бъдат дарявани, но срещу ясни и категорични критерии за прилагане, за да няма злоупотреби.