Долната камара на френския парламент - националното събрание отхвърли с 293 срещу 222 гласа законопроект на социалистическата опозиция за узаконяване на хомосексуалните бракове, предаде АФП.

Всички депутати от левицата подкрепиха текста, а повечето депутати от десницата го отхвърлиха.

Според социалиста Патрик Блош, един от вносителите на законопроекта, целта е била преди всичко да се прекрати дискриминацията. Текстът се отнася за съжителството между хора от един и същи пол, а не за възможността те да бъдат родители, добави той.

Европейските държави, които узакониха хомосексуалния брак - Холандия, Белгия, Испания, Норвегия, Швеция, Португалия и Исландия, не бяха разтърсени от това, а някои от тях са силно католически, припомни Блош.

"Не бива да се поддаваме на модни ефекти", каза депутатът от управляващия Съюз за народно движение (СНД) Мишел Дифенбахер. "Ние сме против хомофобията, но не искаме да променяме облика и функциите на брака, който е институция, натоварена да закриля по-слабия, на първо място жената", каза той.

Решението на френския парламент е очаквано. В началото на годината Конституционният съвет потвърди забраната на бракове между хора от един и същи пол. „Мъдреците", както са известни магистратите от съда, разглеждаха въпроса с легализирането на брачните съюзи между хомосексуалисти.

В решението си най-висшият съд на Франция посочва, че бракът е съюз между мъж и жена. Конституционният съвет разгледа браковете между лица от еднакъв пол след като на двойка жени беше забранено да сключат брак. Те обжалваха наложеното им ограничение, но според днешното решение на съда, то не противоречи на конституцията на страната.

Двете жени, които са заедно от 15 години, обаче са категорични, че забраната не им позволява да ползват възможностите, които се дават при сключване на брак на хетеросексуални.

Само осем страни в Европа позволяват браковете между лица от еднакъв пол. Това са Белгия, Испания, Исландия, Норвегия, Португалия, Холандия, Великобритания и Швеция.