Израелското външно министерство е привикало посланика на Швеция, за протестира срещу намерението на Швеция да признае държавата Палестина, съобщава „Франс прес".

Израел е протестирал пред посланик Карл Магнус Несер, като е изразил разочарованието си, след като шведският премиер Стефан Льовен обяви, че възнамерява да признае Палестинската държава.

Израел е предупредил, че подобен ход няма да допринесе за връзките между Израел и палестинците, напротив, само би ги влошил още повече.

Израелският представител е отбелязал, че намерението на Швеция отслабва шансовете за постигане на споразумение, понеже то създава сред палестинците нереалистично очакване, че са способни да постигнат своите цели едностранно, а не чрез преговори с Израел.

Израел отдавна настоява, че палестинците могат да получат своя държава само и единствено чрез преки преговори с Израел, не и по други дипломатически канали.

Израелският представител казал още пред шведския посланик, че решението на новоизбрания шведски премиер да се съсредоточи върху палестинския въпрос било „странно", като се имат предвид сътресенията, войните и „ежедневните актове на ужас", случващи се в региона.

Шведското посолство засега не е коментирало срещата, която се състоя три дни след като Льовен обяви намеренията си по време на встъпителната си реч пред шведския парламент.