Европейският съюз трябва да ясно да определи политиката си по отношение на бежанците. Това изтъкна външният министър на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от ТАСС.

Дачич потвърди, че Сърбия няма да издига стени по границата, както е направила Унгария, но страната му не може сама да си реши проблема с имигрантите, тъй като не е световна сила.

По думите му, сумата от 1,7 млн. евро, която ЕС предоставя на Сърбия и Македония за разрешаване на проблема с бежанците, е „несериозна". Същевремено той увери, че въпреки икономическите си проблеми, Сърбия ще проявява солидарност по този въпрос.

Запитан какво ще предприеме Сърбия, ако Унгария започне да връща бежанците, той отвърна, че не би искал да говори „какво ще бъде и кога ще бъде". Дачич подчерта, че това е сложен въпрос, защото става дума не за 100, а за много повече хора, а те не са контрабандна стока, за да бъдат манипулирани.

Въпросът къде да бъдат връщани се поставя, защото ЕС няма единна политика", смята Дачич. Според него несъгласуваността на правилата в ЕС относно имигрантите е довела дотам, че всяка страна решава този проблем по свой си начин.

„Ако някой не ги регистрира, това означава, че имигрантите няма да бъдат връщани там. Значи ли тогава, че и ние не трябва никого да регистрираме? Това ли е сигналът от ЕС? Тогава при нас ще бъде хаос", отбеляза Дачич.