Водата, доставяна от язовир "Тича", е с добри микробиологични показатели. Това означава, че няма бактериално замърсяване, информират от Регионалната здравна инспекция в Шумен.

Лабораторните резултати от взетите на 10 и 11.02.2015 г. проби питейна вода от централното водоснабдяване на гр. Шумен и гр. Велики Преслав показват, че стойността на показател мътност е все още значително над обичайната и е неприемлива за потребителите.

В пунктовете, от който е взета водата се установява наличие на остатъчен хлор в нормативно определените граници.

Затова остава негодна за пиене и готвене. Забраната се отнася за: гр.  Шумен, гр. В. Преслав, с. П. Волов, с. Белокопитово, с. Дибич.

Тези населени места са под забрана да ползват водата от централното водоснабдяване от началото на декември месец, когато заради проливните дъждове язовир "Тича" се напълни и преля. Показателите на водата от тогава не отговарят на критериите за ползване.

От инспекцията коментираха, че в нормативните документи за качеството на питейната вода не са разписани количествени показатели за мътност, по тази причина здравните специалисти определят състоянието на водата по вида й.

В петък ще стане ясно какви са качествата на водата, която тече от обществените чешми в Шумен и дали жителите на града могат да я ползват поне за готвене. Проби са взети вчера.