Държавната субсидия за частните училища и детски градини се отлага за 2016. Това потвърди в кулоарите на НС образователният министър Сергей Игнатов.

Припомняме, в началото това бе заложено в проекта да стартира с приемането на закона. В последствие обаче бе установено, че няма достатъчно пари и финансирането на частното образование бе отложено за 2016 година.

В късния следобед - след няколкочасово удължаване на работното време, депутатите приеха на първо четене Закона за предучилищното и училищно образование. От 96 гласували, 81 бяха за, 13 - против, а 2 „въздържал се".

Министърът припомни, че част от десницата в НС е против тази мярка и затова няма да подкрепи настоящия Закон за предучилищно и училищно образование.

В момента изчисленията са, че ако сега се въведе тази мярка, ще са необходими около 10 милиона лева допълнително за децата в частни детски градини и училища, поясни Игнатов.

През 2016 година една такава сума няма да бъде проблем за българската държава, допълни той. Благодарение на строгата фискална дисциплина страната се развива добре, смята образователният министър.

По думите му няма да отпаднат таксите за частните детски градини и училища след като държавата започне да ги субсидира през 2016. Най-вероятно обаче те ще намалеят. Най-вероятно частното образование ще поевтинее със сумата, която ще плаща държавата. Така се създават условия за по-широк достъп и много повече семейства ще си позволят това образование, подчерта министър Игнатов.

Анализът показва, че в момента тези деца, които ходят в частно училище, това са деца на преподаватели, на журналисти, на хора от свободни професии, тези, които съставляват средната класа в страната, заяви още той (нещо, в което news.bg дълбоко се съмнява).

Въпросът ще бъде дискутиран между първо и второ четене, поясни обаче Сергей Игнатов.

Държавата най-вероятно ще настоява, след като ще дава пари на частни детски градини и училища, тези средства да бъдат приспаднати от таксата. Аз защитавам философията, че парите трябва да следват ученика, категоричен бе Сергей Игнатов.

Това е много тежка тема за дискусия, допълни в същото време той. Всички деца независимо дали учат в публично или частно училище, имат еднакви права, убеден е просветният министър.

За осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците, както и за училищното образование на учениците, частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия при условията и по реда на този закон, пише иначе в проекта за Закона за предучилищното и училищно образование.

Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда.

Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.