Между 1300 и 1500 души ще излязат на свобода, ако парламентът приеме одобрения от правителството проектозакон за амнистията.
Това прогнозира правосъдният министър Георги Петканов.

Според него амнистията ще обхване стотина рецидивисти, а може и по-малко, защото ще се отнася само за тези, на които им остава да излежават до три месеца.

Инициатор на законопроекта е правосъдното министерство, а повод за амнистията е приемането на страната в Европейския съюз, поясни Петканов.

Амнистията ще се прилага за два вида престъпления - непредпазливи, т.е. неумишлени престъпления, за които наказанието е лишаване от свобода до пет години и за умишлени престъпления (условно казано леки умишлени престъпления), където наказанието е лишаване от свобода до три години, уточни министърът.

В закона са посочени изключения, т.е. амнистията няма да важи за престъпления с малко по-висока степен на обществена опасност, поясни още Петканов.

Предвидена е и т. нар. помилваща амнистия, чрез която се намалява размерът на наказанието. Тя ще се отнася до лица, осъдени за първи път за умишлено престъпление, които са изтърпели почти цялата си присъда и им е останало да изтърпяват по-малко от една година.
Този остатък от по-малко от една година ще бъде амнистиран.

Осъдените рецидивисти, на които им остава да изтърпяват до три месеца, също ще бъдат обхванати от мярката - този остатък до три месеца ще се амнистира, поясни Петканов.

От закона ще могат да се възползват и непълнолетните, на които остава да изтърпят до две години, като този остатък от време ще се амнистира.

Такава мярка се предвижда и за осъдени майки с две и повече деца, когато им остава срок за изтърпяване на наказанието до три години - този остатък ще се амнистира.

Законът предвижда и изключения, така че някои ще излязат от затвора, а други не.

За сравнение бе посочено, че към момента 11 100 човека излежават присъди.
От 9-ти септември досега в България са давани 15 амнистии, допълни Петканов, като последната - през 1991 година, е обхванала близо 4 000 души.

Правосъдният министър посочи, че са правени изследвания в затворите, според които превъзпитанието обикновено става в първите години. Статистиката сочи, че след 6-тата година превъзпитаване не се получава и затова когато има лишаване от свобода за 15-20 години, тези хора трудно могат да бъдат превъзпитани, посочи още Петканов.

Той поясни, че амнистията е политически акт и се отнася до неограничен кръг лица, обикновено по повод на значими дати и годишнини.

Лишените от свобода заслужават такова снизхождение от страна на държавата, каза министърът.

Според неговите очаквания в най-скоро време проектозаконът ще бъде внесен в парламента и до петнайсетина дена би могъл да бъде приет.