20 души без документи са спрени на контролните пунктове към площада. В тях са намерени газов пистолет и два метални бокса

Много по-мирно, спокойно, но и с доста по-малко хора започна днешният протест пред парламента.

Той продължи около 4 часа, след което организаторите на митинга обявиха, че макар да имат разрешение за мероприятието до 18 часа, прекратяват днешния протест, за да запазят сили за утре, когато отново в 11 часа ще бъдат на площад „Народно събрание".

В началото повечето от хората, събрали се пред Народното събрание са представителите на коалиция „За да остане природа в България", млекопроизводители и жители на София, студенти има много малко.

Малко повече от 1000 души протестираха пред Народното събрание. Митингът започна с викове „Оставка" и „Мафия, но в рамките на нормалното поведение.

На своите плакати разпънати пред парламента еколозите призовават за мирен протест без насилие - „За мълчалив седящ протест без насилие".
Част от протестиращите дори са насядали пред огражденията, с цел да не се допуснат до тях буйстващи елементи като вчера.

Полицейското присъстви е сериозно, но представителите на реда също са спокойни и учтиви с протестиращите.
Прави впечатление, че металните заграждения са поставени на доста голямо разстояние от сградата на НС, отцепвайки по-голям район. Улицата между парламента и БАН е отцепена от жандармеристи.

Междувременно стана ясно, че при проверка на контролните пунктове около площад "Народно събрание" на граждани, пристигащи за участие в протестния митинг, служителите на реда са установили двадесет лица без документи за самоличност, в един е открито газово оръжие, а в двама - метални боксове.
Тези лица не са били допуснати на мястото на протеста.

35-те искания на протестиращите
Още...

В отговор на изявлението на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, че субектите организирали протестите, както и целите им не са ясни, еколозите са изложили своите искания на плакат пред сградата на НС.

Те гласят - поправки в закона за горите, ревизии на всички заменени гори, мораториум на строителството в защитени територии, неудължаване на ловния сезон, държава с гражданско участие и контрол, наказателна отговорност за виновните, прозрачност в институциите, политика за опазване на природните и човешки ресурси.

Организаторите на протеста раздават листовки на хората участници в днешния митинг, в които молят всички да спазват код на поведение с 13 точки за опазване на реда.

  • Настоятелно се призовава да не се повтарят събитията от вчера, не на ексцесиите и на провокациите, поведение съобразено със закона за събранията, митингите и манифестациите.
  • Ще се считат за недопустими всякакви прояви на агресия, насилие, верска, расова или етническа нетолерантност.
  • Няма да се толерират прояви, които носят послание различно от предварително говореното и няма да се допускат в рамките на събитието.
  • Студентите осъждат употребата на алкохол и наркотици по време на събитието и се разграничават от такива.
  • Организаторите призовават да се изпълняват указанията на служители на МВР.

„Ние не представляваме никоя политическа организация! Обединяваме се около исканията на всеки от нас ( бел. ред. млекопроизводители, студенти, еколози, организация на българските майки) и ще протестираме докато парламентът и правителството не изпълнят всяко едно от тези искания".

Студентските организации са за реформа на висшето образование и студентските градчета.
Коалиция „За да остане природа в България" - за опазване на гората и добър закон за горите.
Земеделските производители - за субсидии за сектора, а организацията на българските майки - за закрила и подпомагане на многодетни семейства и деца с увреждания.


Добрият край на днешния протестен митинг

Всички те са обединени зад идеята за по-добро бъдеще за хората в България.

След като депутатите от опозицията - без Атака, напуснаха пленарнто заседание и се присъединиха към протеста, те коментираха случващото се.

Според депутата от ДСБ Асен Агов протестите са напълно основателни, защото исканията са справедливи. „Това са интелигенти хора, цветът на нацията". Той осъжда вчерашния побой над мирните граждани.
„Явно министърът на вътрешните работи не си е свършил добре работата, за да предотврати всичко това. Затова днес му поискахме оставката". Протестът трябва да продължи, добави Агов.

Христо Кирчев от СДС - „За съжаление такъв спонтанен протест е обречен".

Анастасия Мозер от БНС - „Напълно основателни са исканията особено на млекопроизводителите. Хората не бива да се поддават на провокации".



Протестът - ден втори



Асен Агов от ДСБ пред news.bg и WTV



Анастасия Мозер пред news.bg и WTV



Христо Кирчев пред news.bg и WTV