Саудитският крал Салман заяви, че военната намеса на страната му в Йемен срещу бунтовниците хуси ще продължи докато постигне целите си, предава „Ройтерс".

Според краля целите били възстановяване на мира, сигурността и стабилността.

Кралят също така обвинил хусите, че са подкрепяни от чужди сили, за да дестабилизират района. Саудитският монарх не уточнил кои са чуждите сили на среща на върха на лидерите на арабските държави в египетския курорт Шарм ел Шейх.

От своя страна египетският президент Абдел Фатах ас Сиси изтъкнал, че насилието на екстремистките групировки е заплаха за целостта на арабските страни.

Той отново настоял, че е необходимо да бъдат създадени арабски многонационални сили в отговор на небивалата заплаха на терористичните групировки и на конфликтите в района.

Йеменските шиитски бунтовници са завладели обширни територии в южната и източната част на страната в петък въпреки провежданите от няколко дни въздушни удари от страна на Саудитска Арабия и почти всички останали арабски държави, чиято цел е да подпомогнат президента Абд Рабу Мансур Хади, когото хусите искат да свалят от власт. Президентът Хади е съюзник на Запада и Саудитска Арабия.

Водените от Саудитска Арабия сили са ударили в събота група бойци хуси, които са напредвали към Аден от изток, съобщават местни жители, цитирани от "Ройтерс", като саудитският флот е евакуирал десетки дипломати от южния йеменски пристанищен град и ги е откарал в саудитския пристанищен град Джеда.

Резиденцията на йеменския президент Хади е именно Аден, след като столицата Сана е в ръцете на хусите.