Съществува риск страната ни да не успее да разплати 377 млн. лева по общинските проекти от Програмата за селските райони, съобщава БНР. По искане на националното радио е направена справка от Фонд „Земеделие", от която е видно, че общините все още не са подали искане за плащане по 433 проекта.

До дадения от земеделското министерство на общините краен срок остават по-малко от 10 дни. В това време те трябва да отчетат проектите и да поискат плащане по тях. Ако това не бъде сторено, парите ще бъдат загубени.

Всички проекти трябваше да са приключили до 15 септември. Причината е, че Еврокомисията отхвърли искането на страната ни за удължаване на срока по програмата. Общините трябва да заявят плащане до 15 октомври. Най-голям е броят на незаявените за плащане проекти, които са пряка отговорност на общините и към които те проявявали най-силен интерес.

Става въпрос за проекти по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони". По тези проекти общините ремонтираха пътната инфраструктура, изграждали са водопроводи и канализации и са осигурявали достъп до социални услуги. Заявка за плащане не е подадена за 173 такива проекти. 316 млн. лева е субсидията за тях.

По друга общинска мярка - „Обновяване и развитие на населените места" под риск са 27 млн. лева. По тези проекти местните администрации са ремонтирали улична мрежа и паркове. Неизрядни са 40 проекта.

Все още не е ясно дали в следващите дни общините ще отчетат проектите и ще поискат плащане по тях.