Писмо до Съвета за електронни медии (СЕМ) с искане за публично извинение от страна на „Нова телевия" изпрати заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Поводът е скандален репортаж на „Нова тв", излъчен преди дни, в който се говори за наличие на отделен помашки народ и език, посочват от пресцентъра на ВМРО. Според Костадин Костадинов това е обида за българите от страна на една от българските национални телевизии.

Автор на репортажа е Нахит Догу. В помашко село близо до Одрин той интервюира неколцина възрастни хора. Един от тях заявява на чист български език, че е помак. Журналистът води и разговор с една от жените в селото - пак на български. Помаците в този край на днешна Турция са потомци на преселници от Беломорска Тракия - там и до днес има компактни групи българомохамедани, които българо-гръцката граница отделя от събратята им в Родопите.

Аворът обяснява, че „помаците" са изгубили корените си и имало много версии за произхода им. Нахит Догу разянява как помаците като народ били пръснати по целия Балкански полуостров. Езикът, на който тези хора говорят, е наречен „помашки", а журналистът не намира за необходимо да представи научната гледна точка по въпроса.

В същото време с години продължава опитът на гръцката държава да изфабрикува някаква отделна помашка народност в района около Ксанти, в опит да обоснове тезата, че тези хора не са българи, се посочва в съобщението.

Тезата на Турция пък е, че помаците са „българизирани турци". Именно след десетилетия на подобна двустранна пропаганда немалка част от съвременните поколения помаци в Гърция и Турция не знаят, страхуват се или не искат да признаят, че езикът, на който говорят е български.